Anegdote iz Castrovog djetinjstva

Nisam Židov
Castro je kršten tek sa sedam godina, što je bilo neuobičajeno za ono vrijeme jer mu roditelji nisu bili crkveno vjenčani. Prema kasnijim Fidelovim sjećanjima, krštenje je doživio kao olakšanje jer su ga prije toga druga djeca potajice nazivala Židovom. Mali Fidel krivo je shvatio riječ judio (španj. Židov) kao jote – naziv za veliku crnu pticu. U svojoj, dječjoj mašti mislio je da su jote ubile Isusa Krista.

Volio oružje
Za vrijeme školskih praznika Fidel je svakodnevno jahao ili pješačio po golemom očevom imanju, najčešće po brdima obraslim borovom šumom. Uvijek je bio opremljen lovačkim nožem i sačmaricom u pratnji svojih pasa. Pucao bi po pticama, divljači ili bilo kojoj drugoj meti da bi što bolje naučio nišaniti. Ubijeni plijen bi sakrivao da za njegovu strast ne doznaju roditelji. Jednom prilikom je pucao po kokošima blizu kuće, pa ga je vidjela sestra. Kada je zaprijetila da će ga tužiti roditeljima, Castro ju je nagovorio (uvijek je bio slatkorječiv) da i sama opali iz puške, tako da ga više nije mogla tužakati.

Pismo Rooseveltu
Iz vremena školovanja u Doloresu postoji anegdota koju je kasniji diktator rado prepričavao novinarima. Naime, 14-godišnji Fidel je 1940. napisao pismo američkom predsjedniku Rooseveltu u kojem mu objašnjava da je na radiju čuo za njegovu pobjedu na izborima te mu čestita i moli ga da mu pošalje novčanicu od 10 dolara. Zauzvrat Fidel će predsjedniku pokazati dobar rudnik u svome kraju gdje može naći željezo za gradnju ratnih brodova. Dječak je dobio uljudan odgovor, koji se duboko dojmio njegove vršnjake, ali mu novčanica nije poslana što ga je prilično razočaralo.

Piše: Dražen Krajcar

Fidel Castro bio je neprikladan za Partiju


Fidel Castro kao siromašni odvjetnik

Komentari