10 malo poznatih činjenica o generalu Custeru

George Armstrong Custer jedan je od najpoznatijih američkih generala. Rođen je u Ohiju 1839., a prvo vojno iskustvo stekao je u Američkom građanskom ratu 1861. – 1865. godine. Ušao je u povijest zahvaljujući svojem katastrofalnom porazu u Bitki na Little Bighornu 1876., gdje je njegova jedinica izginula do posljednjeg čovjeka boreći se protiv koalicije Sijuksa, Arapaha i Šajena pod vodstvom Divljeg Konja. Koliko još toga znate o ovom zlosretnom generalu? U nastavku smo izdvojili 10 zanimljivosti iz njegova života.

Bio je najlošiji student generacije

Custer je stekao vojno obrazovanje na prestižnoj akademiji West Pointu u New Yorku. Bio je poznat kao šaljivdžija i buntovnik te je završio kao posljednji od 34 studenata svoje godine. Skupio je nevjerojatnih 726 kaznenih bodova tijekom školovanja.

Bio je najmlađi general u vojski Sjevera

Odmah po završetku studija, Custer je mobiliziran u vojsku Sjevera (Unije) te je sudjelovao u Američkom građanskom ratu. Usprkos lošim ocjenama, pokazao se vrlo uspješnim i hrabrim zapovjednikom konjice te stekao privremeni čin generala (nakon rata imao je čin potpukovnika, ali su ga katkad iz poštovanja nazivali generalom).

Bio je gizdelin

Custer je uvijek želio biti u središtu pozornosti. Nosio je odoru od crnog baršuna sa zlatnom vrpcom, crveni šal i skup, širok šešir. Imao je dugu, kovrčavu svijetlu kosu koju je mazao uljem od cimeta kako bi dobro mirisala.


Dvaput je izveden pred vojni sud

Jednom je blago kažnjen jer nije zaustavio tučnjavu između dvoje vojnih kadeta u West Pointu, a drugi put nakon kraja Američkog građanskog rata, kada je bez dopuštenja napustio svoju jedinicu kako bi posjetio suprugu te jer nije adekvatno održavao disciplinu među svojim vojnicima. Izgubio je čin i plaću na godinu dana, ali je prije isteka tog razdoblja pozvan natrag u službu kako bi vodio pohod protiv Indijanaca.

Vjerovali su da je veliki sretnik

Custer je tijekom Građanskog rata stekao reputaciju kao čovjek iznimno dobre sreće. Vodio je nebrojene konjičke juriše, ali nikad nije ozbiljnije ozlijeđen iako su mu ustrijelili čak 11 konja. Počeo je kolati izraz Custerova sreća.

Brat mu je bio ratni heroj

Thomas Custer bio je konjički časnik poznat po iznimnoj hrabrosti te dvostruki dobitnik najvišeg američkog vojnog odlikovanja, Medalje časti. Obje je zaradio nakon uspješnih konjičkih juriša na neprijateljske položaje. Poginuo je na Little Bighornu s bratom.

Nije skalpiran

Iako su Custerovi indijanski protivnici imali običaj skalpirati pale protivnike, Custerovu tijelu to nije učinjeno. Neki indijanski svjedoci tvrde da su to spriječile dvije Šajenke jer je navodno imao dijete sa šejenskom ljubavnicom – to ga je prema njihovim običajima činilo članom plemena. Drugi tvrde da Indijanci nisu prepoznali Custera jer se borio u civilnoj nošnji.

Zna se točno gdje su poginuli njegovi vojnici

Na mjestu gdje se odigrala Bitka na Little Bighornu danas se nalazi vojno groblje sa spomenicima svakom poginulom američkom vojniku. Vojnici su nakon bitke ostali ležati na bojnom polju, a spomenici su podignuti blizu mjesta gdje su pronađeni njihovi ostatci. Kasnije su nadodani i spomenici palim indijanskim ratnicima.

Buffalo Bill pomogao je stvoriti mit o Custeru

Custerova je udovica posvetila ostatak života (57 godina) kako bi prikazala pokojnog supruga kao galantnog mučenika. Pritom joj je pomogao William Cody, poznatiji kao Buffalo Bill, koji je nakratko službovao pod Custerom. U svoj Wild West Show uklopio je uprizorenje Custerove posljednje bitke.

Glumio ga je Ronald Reagan

Budući američki predsjednik Ronald Reagan počeo je karijeru kao glumac. Godine 1940. glumio je mladog Custera u filmu Santa Fe Trail. Ovaj film s Errolom Flynnom u glavnoj ulozi svojevremeno je bio jedan od najgledanijih vesterna, ali je naišao na žestoku kritiku zbog prikazivanja boraca za ukidanje ropstva kao subverzivaca i fanatičnih terorista.

Piše: Boris Blažina

Komentari