Na današnji dan

Vojvoda od Burgundije – nesuđeni nasljednik moćnog kralja Luja XIV. – 1682.

Luj XIV. imao je tridesetak unuka, financijski vrlo dobro zbrinutih (poudavao je i poženio svoje legitimizirane potomke s najbogatijim pripadnicima drugih grana francuske kraljevske dinastije). 

Dana 16. kolovoza 1682. godine rođen je u dvorcu Versailles Louis de Bourbon, vojvoda od Burgundije i francuski prijestolonasljednik. Bio je unuk znamenitog kralja Luja XIV. Odmah po rođenju dodijeljena mu je titula vojvode od Burgundije, jedna od najuglednijih uopće dostupnih u Kraljevini Francuskoj (pokrajina Burgundija bila je jedna od najvećih i najbogatijih francuskih povijesnih pokrajina). Takvu je čast novorođeni dječak dobio jer je bio izravni muški nasljednik kralja Luja XIV. (najstariji sin kraljevog najstarijeg sina), a time i predodređeni nasljednik francuskog kraljevskog prijestolja. I doista, da je duže poživio postao bi vojvoda od Burgundije francuskim kraljem. Ipak, Luj XIV. nadživio je tog svog unuka za otprilike tri godine, tako da je vojvoda preminuo prije nego ga je zapala kruna. Zanimljivo je da je vojvoda od Burgundije imao najviši rang od svih unuka Luja XIV., zakonitih i nezakonitih. Naime, taj je moćni kralj ukupno imao čak dvadesetak sinova i kćeri, ukoliko se računaju i njegovi nezakoniti potomci (od kojih je dobar dio legitimizirao tj. naknadno ozakonio).

Sve u svemu Luj XIV. imao je tridesetak unuka, financijski vrlo dobro zbrinutih (poudavao je i poženio svoje legitimizirane potomke s najbogatijim pripadnicima drugih grana francuske kraljevske dinastije). Mlađi brat vojvode od Burgundije – Philippe de Bourbon – koji je po rođenju dobio titulu vojvode od Anjoua, proglašen je 1700. godine španjolskim kraljem. U tom trenutku imao je Philippe samo 16 godina, dok je njegov stariji brat – spomenuti vojvoda od Burgundije – imao 18. Došlo je do prilično neobične situacije da je mlađi brat postao kraljem u doba kad je stariji još bio samo vojvoda (no vojvodu od Burgundije čekalo je francusko prijestolje, još uglednije od španjolskog). Da je vojvoda od Burgundije poživio samo oko tri i pol godine duže on i njegov mlađi brat istodobno bi bili kraljevi, jedan Francuske, a drugi Španjolske (nikada u povijesti nije se dogodio slučaj da su dvojica braće držala istodobno ta dva prijestolja).

Komentari