Ukleti škotski dvorac, poznat po tajanstvenoj bijeloj dami imenom Betty, prodaje se za 1,5 milijuna funti

Dvorac Carbisdale smješten u blizini malog škotskog sela Ardgaya, s 20 hektara zemlje i jezerom, se ponovno ovih dana našao na tržištu nekretnina. Dvorac je dala sagraditi Mary Caroline Blair, vojvotkinja od Sutherlanda, druga supruga jednog od najbogatijih ljudi u Britaniji, Georgea Granvilleya Williama Sutherlanda-Leveson Gowera, trećeg vojvode od Sutherlanda. Nakon smrti svog supruga sporila se oko suprugove oporuke sa posinkom četvrtim vojvodom od Sutherlanda. Nakon niza peripetija spor je razriješen tako da je dobila dovoljno sredstava za gradnju dvorca i udoban života. Gradnja dvorca je započela 1907. godine, a trajala je do 1917.

Dvorac mijenja vlasnike

Godine 1933. dvorac je kupio bogati poduzetnik Theodore Salvesen. U njemu je svoje utočište našla norveška kraljevska obitelj  tijekom nacističke okupacije zemlje. Nakon smrti vlasnika dvorca njegov je sin Harold Salvesen dao imanje na korištenje škotskom udruženju hostela za mlade. Hostel je počeo s radom još 1945., a zatvoren je prije deset godina zbog potrebe za adaptacijom. Godine 2014. je stavljen na prodaju. Kupljen je od strane investicijske tvrtke FCFM Group Ltd koja je izjavila da od njega namjerava napraviti privatnu rezidenciju svjetske klase sa teretanom, jacuzzijem, ostakljenim bazenom koji će imati pogled na rijeku Kyle of Sutherland. Iako je FCFM najavila da će dvorac imati obilježja privatne rezidencije ipak je dala do znanja da planira preko njega privući turiste na ovo područje. Do realizacije ovih opsežnih planova nije došlo i dvorac je nakon samo pet godina ponovno završio na tržištu.

Posljednji dvorac izgrađen u Škotskoj i njegove sablasti

To je ujedno posljednji veliki dvorac izgrađen u Škotskoj sa šest katova i ukupno 40 soba. O njemu su se tijekom vremena pojavile brojne priče u kojima se spominju sablasti poput tajanstvenog duha bijele dame nazvane Betty. Gosti dvorca navode da su u dvorcu vidjeli i druge sablasti poput  sablasnog svirača i ratnika s mačem. Izjave svjedoka spominju i duh vrtlara koji tumara uokolo tražeći svoju davno izgubljenu kćer, i prema kojima ovaj duh, navodno, presreće tinejdžerice koje su u dobi približne onoj u kojem mu je nestala kćer.
Duhovi se, koliko je poznato, ne spominje u prodajnom materijalu agencija za prodaju nekretnina.
Piše: Sonja Kirchhoffer


Komentari