Prvi pretendent na hrvatsko kraljevsko prijestolje iz dinastije Anžuvinaca – 1271.

Karlo Martel od mladosti je živio u južnoj Italiji, gdje je nosio titulu princa (kneza) od Salerna (prema gradu Salernu smještenom jugoistočno od Napulja).

Dana 8. rujna 1271. godine rođen je Karlo Martel, prvi pretendent na hrvatsko kraljevsko prijestolje iz dinastije Anžuvinaca. Svoje pravo na hrvatsko i ugarsko prijestolje temeljio je na činjenici da mu je majka – Marija Arpadović – bila kći hrvatsko-ugarskog kralja Stjepana V. i unuka kralja Bele IV. iz dinastije Arpadovića. U Ugarskoj je, međutim, za kralja postavljen njegov rođak Andrija III. s nadimkom Mlečanin. Papa je ipak podržao kandidaturu Karla Martela, koji se od mladosti nalazio u južnoj Italiji. Ondje je Karlo Martel već otprije nosio titulu princa (kneza) od Salerna (prema gradu Salernu smještenom jugoistočno od Napulja).

Hrvatski velikaši bili su skloni postavljanju Karla Martela na prijestolje Hrvatske i Ugarske, no on u praksi nije mogao ostvariti vlast na području Ugarske. Osim toga, preminuo je u ranoj dobi od samo 23 godine. Njegovo pravo na prijestolje naslijedio je zatim Karlo Robert Anžuvinac, njegov sin, koji je doista uspio zavladati u Hrvatskoj i Ugarskoj.


Komentari