Na današnji dan

Posljednji Belgijanac koji je bio kralj Konga – 1930.

U trenutku svog stupanja na prijestolje kralj Baudouin ujedno je postao i vladarom Belgijskog Konga, goleme belgijske kolonije u Africi.

Dana 7. rujna 1930. godine rođen je kralj Baudouin (Baldovin) od Belgije, pripadnik dinastije Sachsen-Coburg-Gotha. Pripadao je istoj dinastiji kao i današnja britanska kraljevska obitelj (koja je, doduše, 1917. godine promijenila svoje prezime iz Sachsen-Coburg-Gotha u Windsor). Baudouin je bio vrlo popularan monarh, kako u Belgiji, tako i u svijetu. Rodio se u dvorcu Stuyvenberg u belgijskom mjestu Laekenu, nedaleko od Bruxellesa, a po jednoj je liniji potjecao od carice Jozefine, supruge Napoleona Bonapartea.

Kralj Baudouin vrlo je dugo vladao Belgijom, od 1951. pa sve do 1993. godine. Kao vladajući kralj oženio se 1960. godine Fabiolom de Mora y Aragón, koja je bila kći španjolskog markiza de Casa Riera. Zanimljivo je da je u trenutku svog stupanja na prijestolje Baudouin ujedno postao i vladarom Belgijskog Konga, goleme belgijske kolonije u Africi (Kongo je nekoć bio praktički osobni posjed belgijskih kraljeva, a 1908. godine postao je belgijskom kolonijom). Baudouin je ujedno bio i posljednji kralj u povijesti Konga, jer je Belgijski Kongo dobio nezavisnost 1960. godine tj. upravo tijekom njegove vladavine. Uglađeni Baudouin je osobno bio nazočan pri svečanostima u Kongu povodom stjecanja nezavisnosti. Popularnost mu je u svijetu bila tolika da je nakon njegove smrti 1993. godine britanska kraljica Elizabeta II. osobno sa suprugom doputovala na sprovod, što je bila rijetka iznimka u njenoj praksi. Kraljevo su tijelo prije sprovoda osobno ispratile i stotine tisuća Belgijanaca.


Komentari