Popularni sirup za djecu sadržavao je morfij


Mrs. Winslow’s Soothing Syrup izmislila je gospođa Charlotte N. Winslow tijekom 40-ih godina 19. stoljeća. Na tržište su ga plasirali zet gospođe Winslow Jeremiah Curtis i njegov kolega Benjamin A. Perkins. Prvo je pušten u prodaju 1849. godine u gradiću Bangor u američkoj saveznoj državi Maine.
U to je vrijeme medicina bila vrlo slabo regulirana, a kupci farmaceutskih proizvoda mogli su lako nehotice kupiti lažne ili opasne „lijekove“. Spomenuti sirup sadržavao je čak 65 mg morfin sulfata na jednu uncu tekućine sirupa (29,574 ml). Ostali sastojci uključivali su natrijev karbonat (omekšivač), alkohol i amonijev hidroksid (sredstvo za čišćenje).
Sirup je postao vrlo popularan u SAD-u i Britaniji, a reklamiran je kao „potpuno bezopasan i ugodnog okusa“ te kao sredstvo koje će „potaknuti prirodan i miran san tako što će osloboditi dijete od boli.“ Predlagalo ga se za liječenje bolova kod izrastanja zubi, regulaciju stolice te liječenje dizenterije i proljeva. Već 1868. zabilježeno je da se godišnje u svijetu prodaje više od 1,5 milijuna bočica sirupa.
Morfin sulfat djeluje kao snažan analgetik i sličan je heroinu. Sirup je, dakle, bio vrlo učinkovit – i potencijalno ubojit. Kako se tvrdilo u jednoj reklami, roditelji bi bili „oslobođeni sve daljnje brige o svojoj djeci“. Osim opasnosti od uzimanja smrtonosne doze, postojala je i velika opasnost od razvijanja ovisnosti o sirupu.
Mrs. Winslow’s Soothing Syrup je zakonom zabranjen i službeno povučen iz prodaje u SAD-u tek 1911., a u Britaniji ga se moglo legalno kupiti čak do 1930. godine.

Piše: Boris Blažina

Komentari