Orson Welles radio dramom izazvao paniku diljem SAD-a – 1938.

“Dame i gospodo, prekidamo naš glazbeni program zbog izvanrednih vijesti Intercontinental Radio News. 20 minuta prije osam, prema središnjem vremenu, prof. Farell s opservatorija Mount Jennings, Chicago, Illinois, uočio je nekoliko eksplozija zapaljivog plina, koje su se pojavile u pravilnim razmacima na Marsu. Spektroskop je pokazao da je zapaljivi plin vodik i da se kreće prema Zemlji velikom brzinom…“tim je riječimaOrson Welles započeo emitiranje svoje drameRat svjetova (engl. The War of the Worlds) na američkoj radijskoj postaji CBS 30. listopada 1938. godine u 20. sati.

To je bila adaptacija 40 godina starijeg istoimenog romana H. G. Wellsa. Radnja romana govorila je o invaziji Marsovaca na Zemlju. Orson Welles je sam bio narator drame, a ona je izvedena u obliku niza novinarskih izvještaja što je izazvalo masovnu paniku kod stanovništva koje je povjerovalo da se radi o stvarnoj katastrofi. Da stvar bude gora većina slušatelja propustila je uvodnu najavu,a naknadno se uključivši, slušatelji pomislilisuda CBS prenosi izvanredne vijesti o napadu Marsovaca. Welles i glumačka skupina dramu su izvodili kao izravan radijski prijenos što je ponajviše navelo slušatelje da zaključe kako je riječ o stvarnoj prijetnji koja dolazi s Marsa.

Wellesu su u izravnom prijenosu pomagali glumci iz skupine Mercury Theatre koji su slušatelje upozoravali o napadima Marsovaca, a imitirali su i glasove državnih dužnosnika koji panično upizoravaju na napad iz Svemira. Zavlada je neviđena panika, a ljudi su masovno bježali iz svojih domova na ulice i u parkove, sjedali u automobile i izazvali prometni kaos. Nazivali su novinske agencije, policijske i vatrogasne postaje nadajući se uputama za evakuaciju. Neki su čak organizirali molitvene skupine vjerujući da im nema spasa.

U međuvremenu Welles je nekoliko puta prekidao emisiju kako bi slušateljima naglasio da je riječ o fikcijskom programu, ali za takva je upozorenja bilo kasno.

Prema procjenama analitičara, izvedbu je slušalo oko šest milijuna slušatelja, od kojih je milijun i pol povjerovao da će ih pokoriti Marsovci – što se i danas smatra jednim od najvećih incidenata u povijesti masovnih medija. 


piše: Dražen Krajcar

Komentari