Njegovo visočanstvo nakitnjak

Nakitnjak je ukrašen odjevni predmet u koji se odijeva muški spolni organ. On pridržava mošnje i sve ostalo što treba, najčešće u obliku nekakve vrećice ili preklopa koji se pričvršćuje na prednji dio međunožja i tako štiti muške genitalije. To je u osnovi funkcionalni odjevni dodatak koji se zatvarao odnosno otvarao, već prema potrebi, vezicama, gumbima ili na neki treći način. Zanima li Vas nešto više o ovom funkcionalnom, ali danas ponajviše, modnom dodatku, pročitajte tekst koji slijedi.

O praktičnosti ovog odjevnog predmeta

Nakitnjaci su bili u modi tijekom renesanse. Tada su muškarci nosili neku vrst tajica pri čemu njihove nogavice nisu bile spojene u svom gornjem dijelu. Upravo zbog toga one nisu puno toga skrivale poput zadnjice i prednjeg dijela međunožja. U funkcionalnom smislu muškarcima je trebala zaštita za međunožje, kako od ozljeda tako i od hladnoće zbog čega su nakitnjaci i osmišljeni. U osnovi u vrijeme kada je nakitnjak najviše prakticiran to je bio vrlo funkcionalan predmet jer je olakšavao svakodnevno funkcioniranje, ponajviše u smislu uriniranja muškog svijeta, ali, čini se, ponajviše onog koje si je to mogao priuštiti. No, zapravo je unatoč svojoj funkcionalnosti tijekom vremena dobio i druge namjene. Kako je privlačio poglede i muškaraca i žena, neki su u ovom predmetu vidjeli mogućnost da pokažu svoju muževnost i snagu pa su time izazivali uzdahe žena, kao i zavist drugih muškaraca. Naravno, da se s veličinom manipuliralo pa bi se često događalo da bi zadivljene dame dobile puno manje od onoga što su očekivale.

Henrik VIII i “naslikavanje”


U nošenju nakitnjaka nije bilo dobnih ograničenja. Mogla su ga nositi i djeca koja nisu ušla u pubertet, a u tom je slučaju u takav predmet stavljano podosta svile i satena. Posebno ih je volio Henrik VIII, koji se s njima redovito naslikavao na portretima, a kažu da ih je nosio apsolutno svuda. Njegovi portreti otkrivaju da je pozornost pridavao svakom elementu fotografije, pa je tako vidljivo da je naginjao šešir na određenu stranu, nosio jastučiće, gomilu prstenja i slične stvari. Ova je moda dosegla vrhunac u 16. st., a iz upotrebe je izašao 1590 godine. Današnji povjesničari mode smatraju da je renesansna moda proizlazila iz preokupacija visoko pozicioniranih muškaraca svojom muževnošću i vojnom snagom dok se svaka poveznica s plodnošću odbacuje. Njega uglavnom nose viši društveni slojevi, u koji se odijeva muški spolni organ na vidljiv način. To je prilika za iskazivanjem moći, pa su često bili ukrašen zlatom ili dragim kamenjem.

Danas uglavnom vidljiv na sceni

Popularan je i danas, ali kao rekvizit za scenu najčešće slavnih osoba, tako ih je primjerice volio nositi, barem na sceni, Michael Jackson ili pak izmišljenih likova poput Darth Vadera iz Zvjezdanih ratova. Nakitnjak služi uglavnom privlačenju pažnje i doprinosi ukupnom dojmu, koji osoba želi svojom pojavom ostvariti
Većina ovih podataka potječe iz slikovnog materijala. U nas ga je popularizirala u zadnje vrijeme grupa “Let tri”, pa tko voli nek’ izvoli.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari