Margie Velma Barfield: Baka osuđena na smrt! (2. dio)

Fotka: Gerry Broome

Biografija slobodno prepričana u prvom licu

Malo sam se odmorila, ali nemam puno vremena, noćas ću ionako otići na dugi odmor!

Kada vlast postane opasna

Činilo se nakon što sam podigla novac i srela Jennings Barfielda da mi se sreća osmjehnula. Kako je uskoro umro, pokoj mu duši, jasno vam je da mi se to samo pričinilo. Znate već od čega. Kasnije kada sam završila u zatvoru, ponovno sam našla Boga i otvorila mu dušu do kraja, zbog toga sam priznala još neka trovanja. Ubila sam nakon Jenningsa, jedan postariji bračni par Edwards. Prvo sam sredila Montgomeryja Edwardsa, a onda početkom 1977. i njegovu Dollie, koja me je blago rečeno živcirala. Nakon toga sam se odmorila, duboko udahnula i krenula dalje. Tako sam preuzela 1977. godine brigu o novom bračnom paru Lee, a supružniku Johnu Henryju, sam malo pripomogla da ode. Vrijeme brzo istječe pa ću ubrzati.  U svoju obranu mogu navesti da sam svakoga, aspolutnog svakoga tko je otišao “Bogu na ispovijed” zahvaljujući meni, dostojanstveno ispratila. Nisam glumila tugu, samo sam se prisjećala u tim trenucima nekoliko lijepih momenata koje sam imala s pokojnicima. Na kraju kada su u policiji sve povezali došla sam do smrtne kazne, u kojoj su odlučili staru ženu usmrtiti, kao da joj treba uspavljavanje kada je jednim korakom već u grobu. Sada ovako zatvorena u četiri zida opasna sam samo za sebe, i da ovdje se moram ispraviti jer govorim u krivom vremenu, nisam ja više opasna za nikog, sada je vlast postala opasna za mene jer će me pogubiti. Tko ima koristi od toga, ne znam?


Jonathan Byrd, unuk ubijenog Jennings Barfielda je posvetio pjesmu fatalnoj baki Velmi.

Utjeha za kraj

Ono što me tješi što ću ući u povijesne spise kao sramota SAD-a jer sam prva žena koja je pogubljena od 1962. godine. Smeta me što kada ostariš kao da izgubiš ženska obilježja, a onda više nisam žena osuđena na smrt, već baka ili baba, dok za one drugog spola ne ćete čuti kako govore o djedici osuđenom na smrt. Svašta. Mislila sam da se pred smrt ne živciraš, ali ono je isto, bojim se da će se tako nastaviti i kasnije s druge strane života.
Svi motivi ubojstava na ovom svijetu mogu se najčešće povezati s novcem ili seksom, nije da moraš biti strašno pametan ako provodiš zakon jer sve što najčešće moraš činiti je pratiti trag novca. Dakle, prije ti treba za ovakvu igru detakcije dobar bankar nego detektiv. Neki dan sam pročitala da je tamo negdje daleko, iskreno zaboravila sam gdje, zabranjena reinkarnacija, i ja to potpisujem, samo da ne živim ponovno.

Ljubaznost na kraju

Idem prema kraju, moram priznati da su na kraju bili toliko ljubazni da mi ponude izbor čime će me pogubitii, no nisu mi dali puno izbora. Bila je to dilema plin ili injekcija, i odabrala sam u nedostatku bolje opcije injekciju.
Nisam htjela posljednju večeru jer mi onda bude loše, a zadnju noć nisam htjela trošiti svoje misli na bolove, barem ne one želučane. Umjesto večere tražila sam ružičastu pidžamu jer mi je roza boja oduvijek dobro stajala.

Što znam o onome što slijedi?

Kažu da će me priključiti za srčani monitor, i da ću u kolicima biti odvedena na mjesto pogubljenja. U komoru će me navodno odvesti u 2 sata ujutro, iako nisam sigurna zašto to čine, u gluho doba noći. Pitam se nakada je li to zato da se osjećamo još strašnije ili da nitko ne vidi što se tu točno zbiva. Sigurno da nije ugodno za gledati osuđenike na smrtnu kaznu, osobito od strane onih  koji iščekuju istu sudbina. Stigli su po mene, a sada idem. U povjerenju nose mi i pelenu, moram priznati da na kraju nema nikakvog dostojanstva, osobito kada se u starosti vratiš u pelene. Zbogom, vidimo se, a možda i ne.

Izvješće o smrti

Naša je Velma pogubljena napokon u 2 i 15, pogubljenje je prošlo bez ikakvih problema. Drugim riječima stari organizam je lako usmrtiti, a pacijent nije problematičan. Njezini su organi trebali završili u tuđim tijelima, ali joj tu želju nismo mogli ispuniti. Pitate se zašto? Razlog je vrolo jednostavan i stvar je u toe da kod dužeg izostanka krvotoka tijekom umiranja dolazi do oštećenja organa, nakon čega oni više nisu iskoristivi za donaciju.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari