Luksuz na četiri kotača: Priča o Chevyju

Kad je u Detroitu osnovana tvrtka “Chevrolet Motor Company”, automobil je kao izum bio star tek dvadeset godina, a kao sredstvo prijevoza namijenjen sretnicima dubokog džepa. Priča o “Chevroletu”, po mnogima najljepšem automobilu svih vremena, počela je 1911., kad je američki biznismen William C. Durant kao konzultanta u konstrukciji luksuznih vozila zaposlio Louisa Chevroleta, renomiranog vozača utrka i talentiranog inženjera. Rezultat suradnje bilo je čudo tehnologije “Classic Six”, prvi model na koji je, kako bi se iskoristila njegova popularnost u automobilističkom sportu, stavljeno Chevroletovo ime.

Durant je ubrzo shvatio da je najbolji način širenja poslovanja fokusiranje na velike serije cjenovno pristupačnih automobila, kao što je već dokazao Henry Ford svojim modelom T. Chevrolet se toj ideji žestoko protivio, pa je 1913., nakon burne svađe, napustio kompaniju kojoj je dao ime. Tako je Durant ostao slobodnih ruku i otisnuo se dalje sa skromnijom H-serijom automobila, prvih koji će nositi slavni logo u obliku leptir-mašne. O porijeklu toga prepoznatljivog amblema postoji nekoliko teorija. Prema službenoj verziji, Durant je bio inspiriran dizajnom tapeta u nekom hotelu; prijatelji Louisa Chevroleta, podrijetlom Švicarca, složni su u uvjerenju da je riječ o stiliziranoj verziji križa sa švicarske zastave, a Durantova supruga ispričala je pak da je logo nastao za odmora u Palm Springsu, kad je njen suprug sličan motiv primijetio u reklami za – vreću ugljena!

Durantova strategija se pokazala mudrom: zahvaljujući snažnom V8 motoru, Chevrolet je ubrzo postao druga najmoćnija automobilska kompanija u Americi. Dvadesetih i tridesetih godina, njene tvornice nicale su diljem Europe, a važan trenutak označio je dolazak Harleya Earla na čelo Studija za umjetničko oblikovanje i dizajn. Njegove ideje promijenile su stil “Chevroletovih” automobila. Premda je, pored brojnih tehničkih i dizajnerskih inovacija, teško izdvojiti najzanimljiviji model “Chevyja”, mnogi smatraju da je najsjajnija zvijezda “Corvette”, sportski klasik koji je na tržište lansiran sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. Do dana današnjeg, ta je ljepotica ostala jedini američki sportski automobil koji se kontinuirano proizvodi!

Piše: Lucija Kapural


Komentari