Krici i šaputanja na Dedinju: Partijski moćnici strpljivo su čekali dok je Tito “uzimao mjeru” mlađahnoj ljubavnici!

Na Topčiderskom brdu, na mjestu koje je nekoć bilo prekriveno vinogradima i njivama, smjestilo se jedno od najotmjenijih beogradskih naselja – Dedinje. Velebne vile političara, rezidencije ambasada, brojni muzeji i, dakako, Kuća cvijeća, posljednje počivalište Josipa Broza Tita, samo su neki od objekata koji su ovdje smješteni, skriveni bujnim zelenilom. Širenje naselja ubrzalo se nakon gradnje Belog dvora, rezidencije dinastije Karađorđević. Kad su komunisti preuzeli vlast, u dvorac se uselio Josip Broz, a njegova prva direktiva bila je da se svi amblemi Karađorđevića prekriju crvenim petokrakama. Ovo monumentalno zdanje krije brojne tajne, poput one o postojanju tzv. “Dvorane šapata” – kralj, Tito, a kasnije i Slobodan Milošević odlazili su ondje kako bi, uz klokotanje gigantske fontane, vodili povjerljive razgovore. Najveća tajna Belog dvora ipak je ona o grobu Davorjanke Paunović, ljubavi Titova života.

Zanosna crnka bila je tri desetljeća mlađa od njega. Studirala je francuski a, za jednu komunistkinju, imala je istančan smisao za modu. Upoznali su se u jeku rata, kad mu je dovedena kao kurirka. Ubrzo su postali ljubavnici, unatoč činjenici da je partijski vođa tada živio s nevjenčanom suprugom Hertom Haas. Drugarica Paunović pratila je dragog na brojnim ratištima, a anegdota kaže kako su jednom čak vodili ljubav u šatoru, dok su oko njih padale njemačke granate. Drugom prilikom, maršal joj je “uzimao mjeru” u vrijeme kad je imao zakazan sastanak sa slovenskom delegacijom. Začuvši škripanje kreveta, slovenski drugovi odlučili su se prošetati, a kad su se nakon sat vremena vratili, Tito ih je dočekao s osmijehom češirske mačke na licu. “Ne zamjeram vam što ste zakasnili, drugovi, ionako sam morao završiti neke neodložne poslove”, obratio im se nestašnim glasom.

Svađe između ljubavnika bile su podjednako strastvene. Kad se Tito požalio osobnom pratitelju Đuri Vujoviću Špancu na buran temperament svoje drage, ovaj mu je čvrstim glasom rekao: “Druže Tito, ja bih nju srijeljao!” Mnogi iz Titovog okruženja nisu mogli smisliti Davorjanku, djevojku koja je imala velik utjecaj na njegove političke odluke, a zbog nje je čak održan jedan partijski sastanak. Na kraju burne rasprave, Tito je ustao te odlučno rekao: “Radite što hoćete, ali ja bez nje ne mogu!”. Veza velikog vođe i mlade djevojke trajala je pet godina, do njene prerane smrti od tuberkuloze. Lud od boli, Tito ju je dao sahraniti u šumi Belog dvora. Unatoč protivljenju suprge Jovanke, godinama joj je svakodnevno donosio crvenu ružu na grob.

Piše: Lucija Kapural


Komentari