Kada smo se počeli kladiti? Donosimo vam zanimljivu povijest klađenja!

Foto: Pixabay

Teško je odrediti točno u godinu kada je klađenje općenito započeto, ali prva ideja o sportskom klađenju krenula je u Velikoj Britaniji koja je također i kolijevka nogometa. Iako klađenje danas poistovjećujemo s nogometa, ipak taj sport nije bio prvi na koji su se masa ljudi kladila.

Naime, prvi sport na koji su se Englezi kladili bile su konjičke utrke. Iako su takve utrke bile organizirane još i ranije, dugo je vremena trebalo da se konjičkim utrkama odredi pravila, koja su tek stigla u 16. stoljeća. Kasnije, oko 1800. godine uspostavljena je prva ozbiljnija organizacija konjičkih utrka, gdje se također i pretpostavlja da je krenulo s klađenjem.

Danas poznajemo naziv “tečaj” ili “koeficijent”. Kada se vratimo u to doba, nije bilo lako odrediti kako će se ti isti tečajevi voditi pa je stoga Harry Ogden organizirao prve “neovisne” kladionice”. Problemi su se pojavili u trenutku kada nisu bili jasna pravila klađenja jer nije bilo posebnog zakona kako bi se garantiralo da ćete biti isplaćeni ukoliko vaš konj i pobijedi.

Dolaskom Kraljice Viktorije na vlast 1837. godine, država je počela drugačije gledati na kockanje koje su opisivali kao grešna i bezbočna djela koja bi vam mogla otrovati dušu.

Dobit koju je imala osoba koja je organizirala osoba poznata pod nazivom “bookmaker”, dobivala bi 5% od svih uplata, iako je vrlo lako mogla biti i puna veća zbog same prirode klađenja.


Kada je na vlast došao Winston Churchill, onda se i sportsko klađenje vratilo jer se legaliziralo. Kako se omogućilo klađenje, onda je takav posao procvao te se pojavljuje ime Willam Hill koji je ispao povijest sportskog klađenja jer je osnivač jedne od najvećih sportskih kladionica na svijetu.

Prve oklade na nogomet pojavile su se 1921. godine te se kasnije sportsko klađenje počelo širiti Europom ponajviše zahvaljući Wiliamu Hillu. Osim što je bilo uključen u sportsko klađenje, proširio je vidike samog klađenja pa se tako primjerice, moglo i kladiti na to hoće li za vrijeme Božića padati snijeg.

Krajem 20. stoljeća, točnije 1996. godine pojavile su web stranice za klađenje. U tom trenutku bilo ih je samo 15 dok samo godinu dana kasnije ih je bilo 200, što dovoljni govori o pozitivnom trendu online klađenja.

Danas sportsko klađenje je otišlo jako daleko u odnosu na vrijeme kada je to sve počelo. Tehnološka dostignuća uveliko su utjecala na ovaj oblik posla te je osim klađenja, omogućilo i “live klađenje” na sportske dogođaje dok su u tijeku.

Bet365 je jedna od najpoznatijih svjetskih kladioničarskih firmi koja mjesečno ima preko 45 miliona igrača.  Bet365 alternativni linkovi nudi svojim korisnicama odlične koeficijente i mnoštvo sportova na klađenje.

 

 

Komentari