Jedina sačuvana fotografija smaknuća Zapadnjaka po kratkom postupku

Rare Historical Photos

Kada govorimo o Drugom svjetskom ratu, često iz vida izbacimo Australiju, no ona je pretrpjela velike gubitke u kojima je čak 30 000 Australaca izgubilo živote. Australske su snage bile dobrim dijelom stacionirane na Novoj Gvineji, gdje su nastojale zaustaviti napredovanje japanskih snaga prema Australiji.

Među onima koji se nisu vratili kući

Među velikim brojem australskih vojnika, koji se nisu vratili kući bio je i Leonard Siffleet, radijski operater u specijalnim postrojbama smještenim na Papui Novoj Gvineji. On je bio u službi izviđanja na sjeveroistoku Papue od srpnja 1943. godine. Njegova je postrojba pješačila po planinskim predjelima kada su u rujnu 1943. zarobljeni od strane domorodaca koji su ih predali Japancima. Dvadesetsedmogodišnji Siffleet je zarobljen s još dvojicom muškarca. Sva su trojica mučena par tjedana da bi nakon toga bila odvedena na plažu naselja Aitape gdje su likvidirani. Svi su imali poveze na očima i bili su prisiljeni kleknuti u odgovarajući položaj za odrubljivanje glave.

Opravdanje za smaknuća tradicija Bushida

Zahvaljujući fotografiji smaknuća samog Siffleeta znamo da ga je pogubio Yasuno Chikao. Njegov je krvnik na kraju rata zarobljen i osuđen kao ratni zločinac na smrtnu kaznu, koja je kasnije preinačena na 10 godina zatvora. Nakon odsluženja kazne se vratio u Japan.
Pogubljenje na ovakav način predstavljalo je u japanskom mentalnom sklopu vraćanje izgubljene časti jer oni koji dopuste da budu živi zarobljeni automatski gube čast. Ta im se čast vraćala odrubljivanjem glave. U pitanju je tradicija Bushida koja je služila kao opravdanje Japancima za smaknuća ratnih zarobljenika. U osnovi oni kojima je ukazana takva počast trebali su biti navodno zahvalni neprijatelju koji im je omogućio da zadrže svoj dignitet. Sigurni smo da bismo u velikoj većini odbacili ovakvu ukazanu “milost”. Ali eto…


Snage koje su zaustavile invaziju Japana na Australiju

Priloženu fotografiju našla je američka vojska 1944. na tijelu mrtvog japanskog časnika. To je jedini poznati prikaz i dokaz o pogubljivanja zapadnih ratnih zarobljenika od strane japanske vojske. Sifflett je opisan od svojih nadređenih kao jedan od najboljih dočasnika u australijskim snagama. Upravo je zahvaljujući spomenutim snagama stacioniranim na području sjeverne Nove Gvineje zaustavljena japanska invazija na Australiju.
Priložena fotografija ulazi u najpoznatije fotografije Drugog svjetskog rata.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari