Na današnji dan

Golemi kralj iz Stuttgarta – visok 211 cm i težak preko 200 kilograma – 1816.

Drevno središte moći dinastije Württemberg nalazilo se oko grada Stuttgarta u Njemačkoj. Godine 1806. postao je Württemberg kraljevstvo, a Fridrik I. njegov prvi kralj. 

Dana 30. listopada 1816. godine umro je prvi kralj u povijesti njemačke države Württemberg. Ime mu je bilo Fridrik I., a pripadao je dinastiji koja je vladala Württembergom još od davnina (u 11. stoljeću imali su titulu grofa, zatim su krajem srednjeg vijeka uzdignuti u vojvode, a tek je spomenuti Fridrik I. dobio kraljevsku titulu).

Drevno središte moći dinastije Württemberg nalazilo se oko grada Stuttgarta u Njemačkoj. I danas je Stuttgart glavni grad njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg, koja je nastala spajanjem s Badenom (teritorijem na području Schwarzwalda, a zapadno od Württemberga).

Fridrik I. rođen je kao vojvoda od Württemberga, a država kojom je vladao nije isprva bila osobito velika. Zvala se Vojvodstvo Württemberg i obuhvaćala je područje oko Stuttgarta, a od ostalih većih gradova posjedovala je Ludwigsburg i Tübingen. Tek u doba Napoleona Bonapartea uspio je Fridrik I. uvelike povećati teritorij svoje države. Dobio je gradove Ulm, Rottweil, Heilbronn, Ellwangen, Gmünd, Biberach i Friedrichshafen. Država mu se praktički udvostručila i proširila sve do Švicarske.

Godine 1806. postao je Württemberg kraljevstvo, a Fridrik I. njegov prvi kralj. Kraljevstvo Württemberg obuhvaćalo je površinu od čak 1.950.800 hektara, gotovo kao današnja Republika Slovenija.


Kralj Fridrik I. bio je neobično krupan čovjek. Bio je visok navodno čak 211 centimetara, a težak preko 200 kilograma. Napoleon, koji je bio najzaslužniji za njegovo uzdizanje na rang kralja, organizirao je vjenčanje svog najmlađeg brata (Jérômea Bonapartea) s Fridrikovom kćeri Katarinom. Potomci kraljevske dinastije Württemberg i danas postoje, a smatraju ih pretendentima na kraljevsko prijestolje Württemberga.

Komentari