Feldmaršal Albert Kesselring – načelnik glavnog stožera Luftwaffe – 1960.

Kasnije je postavljen na još višu funkciju – vrhovni zapovjednik Juga. Na tom je položaju bio de facto glavni Hitlerov čovjek za čitavu Italiju (ondje su se vodile krvave bitke nakon savezničkog iskrcavanja na jugu, naročito oko poznatog samostana Monte Cassino).

Dana 16. srpnja 1960. godine umro je poznati njemački feldmaršal Albert Kesselring. Specifičan je po tome što je bio jedini feldmaršal Luftwaffe (njemačkih zračnih snaga) koji je dobio visoko odlikovanje viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem, mačevima i brilijantima (njem. Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub, Schwertern und Brillanten). To je drugi najviši stupanj viteškog križa Željeznog križa (viši stupanj dodijeljen je samo jednom čovjeku – Hans-Ulrichu Rudelu).

Feldmaršal Kesselring bio je tijekom Drugog svjetskog rata jedan od samo šest feldmaršala Luftwaffe (ostalih dvadeset Hitlerovih feldmaršala bili su pripadnici kopnene vojske). Kesselring je jedno vrijeme vršio visoku funkciju načelnika glavnog stožera Luftwaffe. Kasnije je postavljen na još višu funkciju – vrhovni zapovjednik Juga (njem. Oberbefehlshaber Süd – OB Süd). Na tom je položaju bio de facto glavni Hitlerov čovjek za čitavu Italiju (ondje su se vodile krvave bitke nakon savezničkog iskrcavanja na jugu, naročito oko poznatog samostana Monte Cassino).

Nakon što je Hitler smijenio feldmaršala Gerda von Rundstedta, Kesselring je postavljen za vrhovnog zapovjednika Zapada (njem. Oberbefehlshaber West – OB West). Kad je došao na taj položaj, navodno je rekao svojim novim suradnicima: “Dakle, gospodo, ja sam novo V-3 oružje” (misleći na supertop Vergeltungswaffe 3 – Oružje odmazde 3). 

Kad je Hitler već bio mrtav, novi je predsjednik Reicha – admiral Karl Dönitz – postavio Kesselringa za zapovjednika u južnoj Njemačkoj (jedno od rijetkih područja koje se još držalo). Na kraju se Kesselring predao Amerikancima, i to u gradiću Saalfeldenu u Austriji, samo nekoliko desetaka kilometara od poznatog Hitlerovog ljetnikovca u Berchtesgadenu. Američki general Maxwell Taylor kulturno je postupao prema zarobljenom Kesselringu. Dopustio mu je da zadrži maršalsku palicu i osobno oružje. Fotografirani su čak i kako zajedno piju čaj.


Kesselring je na kraju dosta blago prošao. Zaposlili su ga u povjesničarskoj diviziji američke vojske dok je još bio u zatvoreništvu. Pustili su ga iz zatvora 1952. godine, pa je zadnjih 8 godina proveo na slobodi. Kesselringova maršalska palica na aukciji je prodana za 731.600 američkih dolara.

Komentari