Igra detekcije: otkrivanje sadržaja cenzuriranih intimnih pisama Marije Antoanete napisanih grofu Axelu von Fersenu

Marija Antoaneta francuska kraljica i žena Luja XVI., imala je bogat ljubavni život, a krajem 1791. i početkom 1792. se upustila u tajnu prepisku sa švedskim grofom Axelom von Fersenom. Iz te prepiske sačuvano je 50-ak pisama, koja se danas nalaze u Francuskom nacionalnom arhivu.

Prijateljstvo koje je započelo 1774.

U 15 pisama vidljiva su naknadna uređivanja teksta, u smislu njegova zacrnjivanja, odnosno pretvaranja dijela teksta u nečitak sadržaj. Smatralo se da je te redakcije teksta napravio Axelov daljnji potomak u drugoj polovici 19. st., no ispostavilo se prvenstveno prema sastavu korištene tinte da je cenzor bio sam grof, kako piše Science Advances. Prijateljstvo Marije i Fersena trajalo je još od daleke 1774. kada su se po prvi puta sreli u Versailleskoj palači, a bliski odnos je okončan tek njezinom smrću na giljotini.

Prepiska u kriznim trenucima

Fersen je pomagao kraljevskoj obitelji u organizaciji pokušaja bijega 1791., a koji nije uspio. Marija Antoaneta i njezin suprug su nakon toga dobili još samo stroži nadzor. Palača Tuileries, koja se smjestila na desnoj strani rijeke Seine u Parizu, mjesto je gdje su nastala ova pisma. Unatoč tome što je kraljevska obitelj pomno čuvana, na prijelazu iz 1791. u 1792., njih dvoje su uspjeli razmjenjivati pisma.


Upotreba rendgenskih zraka u detekciji cenzuriranog sadržaja

Zahvaljujući primjeni rendgenske fluorescentne spektroskopije kojom se uz pomoć rendgenskih zraka analizira sadržaj tinte definiran je sadržaj i onods kemijskih elemenata unutar nje ( bakar, željezo i cink). Istraživački tim analizirao je spomenute elemente u izvornoj i u cenzuriranoj varijanti. Budući da su tinte često bile previše slične po sastavu pristup se prilagođavao prema potrebi i na svakom “koraku”. Prema sastavu tinte smatra se da je cenzor bio sam grof. Axel. Uglavnom je cenzurirao sentimentalne fraze, u kojima su vidljive riječi poput “voljeni”, “ludo”, “nježni prijatelj”, “ne bez tebe” i sl.

Razlozi cenzure

Istraživački tim pretpostavlja da je Fersen ovime želio zaštiti kraljičinu čast. No, nije nemoguće da je želio zaštiti svoju obitelj jer kraljica Marija Antoaneta pred kraj života nije bila popularna osoba za druženje. Moguće da mu se to druženje onda obilo o glavu.

U budućnosti se vjeruje da bi se ovakve tehnike mogle koristi zajedno sa strojnim algoritmima za prepisivanje starih tekstova, što bi uvelike pomoglo i u provjeri točnosti do sada dešifriranih tekstova.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari