Rogerio Ceni – nogometni vratar od kojeg su strahovali vratari

Ceni je cijelu svoju seniorsku karijeru branio za Sao Paolo; bio je prvi vratar kluba čak 23 godine, a 16 puta nastupio je i za brazilsku reprezentaciju. U 1256 utakmica zabio je čak 131 pogodak!?

piše: Andrija Kačić-Karlin

Od nogometa se oprostio golman od kojeg su više zazirali golmani, nego napadači. Istina, bio je odličan čuvar mreže, pouzdan, usredotočen, no nogometnu javnost opčinjavao je svojim izletima u napad. Jer, što reći za čovjeka, Rogerija Cenija, koji je u vratarskom dresu odigrao 1256 utakmica i zabio 131 pogodak. Što reći, nego da je riječ o nevjerojatnom učinku kojeg će teško itko ikada doseći. Rogerio Ceni bio je, dakle, izvanredan izvođač slobodnih udaraca i jedanaesteraca. Čim bi njegova momčad imala slobodan udarac ili najstrožu kaznu, dvojbe nije bilo – izvođenju pristupa Ceni i najčešće pogađa.

Nije rijetkost da vratari izvode jedanaesterce, evo pa i Paragvajac Chilavert je postigao čak 62 pogotka iz jedanaesteraca dok je igrao za klubove i reprezentaciju svoje domovine. I naš Stipe Pletikosa volio je gađati jedanaesterce, pa je i on postigao još u Hajdukovom vratarskom dresu – četiri pogotka. Oni stariji sjetiti će se iz jugoslavenskog prvenstva i vratara Radničkog iz Niša, Dragana Pantelića, koji je s bijele točke postigao čak 26 golova. No, da vratar izvodi slobodne udarce, to je uistinu bio raritet. Raritet s kojim se Rogerio Ceni proslavio.

Rekord za sva vremena


U mirovinu je Ceni otišao sa 42 godine, a za čuvare mreže se i inače voli reći da su kao vino – što su stariji, to su i bolji. Ceni je cijelu svoju seniorsku karijeru branio za Sao Paolo – bio je prvi vratar ovoga kluba čak 23 godine, a 16 puta nastupio je i za brazilsku reprezentaciju.

Ceni ne drži rekord samo u broju pogodaka kao vratar u povijesti nogometne igre. Ne, on posjeduje još jedan rekord kojeg će također teško netko nadmašiti. Naime, lani je, dakle pred kraj svoje karijere, dotični brazilski čuvar mreže sa svojim klubom ostvario 590. pobjedu; rekord je do tada držao Ryan Giggs iz Manchester Uniteda koji je u 24 godine igranja za “redse” ostvario 589 trijumfa kada je on bio u momčadi. U vrijeme kada igrači mijenjaju klubove poput čarapa, ovaj će rekord sigurno ostati nedodirljiv za sva vremena.

Junak ove naše priče rođen je 1973. godine u Pato Brancu, u brazilskoj saveznoj državi Parana. Zaigrao je nogomet u lokalnom klubu Sinop Futebol, a zapazili su ga skauti popularnog Sao Paola kao 17-godišnjaka. Ne, nije tada Ceni bio primjećen zbog izvođenja slobodnih udaraca i jedanaesteraca, nego je zaista bio dobar i perspektivan vratar. I u Sao Paolu je proveo prvih šest godina mahom na klupi. Često je bio i na tribina, nerijetko na klupi, a debitirao je za prvu momčad u lipnju 1993. godine. No, nije se dugo zadržao na golu; prava prigoda uslijedila je tek 1997. godine kada je dotadašnji prvi vratar Sao Paola, Zetti, transferiran u Santos. Rogerio Ceni došao je do mjesta prvog vratara i nesebično ga više nije ispuštao.

A u godinama treninga dok nije bio u prvom planu, vježbao je s loptom do iznemoglosti, gađao kornere, slobodne udarce, jedanaesterce i toliko se isprakticirao da mu u prvoj momčadi nije bilo ravnog po preciznosti i koncentraciji. Igrači i trener su mu dali povjerenje – Ceni je bio određen za izvođača jedanaesteraca i slobodnih udaraca blizu suparničkih vratiju. Bio je to pun pogodak. Postao je omiljen kod navijača, ali i brazilski, poslovično oštar nogometni tisak, bio mu je sklon. Kako i ne bi, kada je svaki njegov pogodak bio svojevrsna sportska atrakcija…

U svojoj impresivnoj karijeri u samo jednom klubu od 1993. do 2015. godine, osvojio je čak 18 naslova, tri brazilska prvenstva, dvaput Kup Libertadores! Za reprezentaciju je nastupio u 16 navrata, te je bio član nacionalne vrste Brazila koja je 1997. osvojila Copa Americu i Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Prvi pogodak kao vratar, Ceni je zabio još 1997. godine, a posljednji još ove godine, u kojoj se i oprostio od aktivnog igranja nogometa. Nogometna javnost s velikom pozornošću pratila je njegov učinak, a novinari i navijači su ga posebno slavili kada je prestigao Paragvajca Chilaverta koji je kao golman zabio čak 62 gola. Rogerio Ceni je 20. kolovoza 2006. godine postigao iz slobodnog udarca – svoj 63. pogodak i tako postao apsolutni rekorder.

Nije prošlo ni pet godina, a Ceni je zabio i stoti pogodak u vratarskom dresu. Bilo je to u dvoboju protiv Corinthiansa, iz slobodnog udarca, majstorski izvedenog, s nekih 25 metara. Taj gol je i odlučio utakmicu u korist Sao Paola.

Kako je to, zapravo, izgledalo? Čim bi za Sao Paolo bio dosuđen slobodan udarac ili jedanaesterac, iz tisuća grla navijača ovog kluba zaorilo bi se: “Ceni, Ceni!” Bio je to poziv omiljenom vrataru da izvrši svoju egzekuciju. Inače, najbolja, zapravo najefikasnija Cenijeva godina bila je 2005.. Tada je zabio čak 21 pogodak. S ukupnih 123 pogotka u dresu Sao Paola, Ceni je jedanaesti najbolji strijelac Sao Paola svih vremena!

Još je zanimljiviji podatak da je od 131 gola Rogerio Ceni iz jedanaesterca zabio 71 gol, a iz slobodnih udaraca čak 60 pogodaka. Po čemu je također rekorder u Brazilu, jer Marcelinho je držao rekord od 59 golova. Kakav velemajstor, zar ne? A tek vratar!

“Uvijek sam vježbao, ali pomoglo mi je i to što sam vratar, pa znam na koji način vratari razmišljaju kod takvih situacija. Znao sam i promašiti, pa je bila panika jer sam morao hitno potrčati natrag prema svojim vratima”, govorio je Ceni u mikrofon brazilskim novinarima.

Čestitka nogometne legende Ronaldinha

Ne može se reći da je Rogeriju Ceniju tijekom karijere išlo sve kao po loju. Imao je problema i s ozljedama, no uvijek bi se vraćao još jači i bolji. Primjerice, u travnju 2009. na uobičajenom treningu, a svakom treningu pristupao je s punom snagom, teško je ozlijedio gležanj. Mnogi su mu predviđali kraj karijere. No, on se oporavio u reokordnom roku i za samo šest mjeseci bio je opet na vratima svog Sao Paola. Godinu dana kasnije proslavio je još jedan rekord – u listipadu 2010. u dvoboju protiv Atletica Paraneaensea, obilježio je svoju 700. utakmicu za Sao Paolo kao kapetan. Samo godinu kasnije postigao je i 100. zgoditak protiv Corinthiansa, za pobjedu!

Teška ozljeda ramena 2012. godine opet ga je maknula na nekoliko mjeseci s terena. Tada su svi bili uvjereni da mu povratka više nema. I opet su se svi grdno prevarili – Ceni se vratio i nastavio sjajno braniti, ali i zabijati.

“Možda jesam 40-godišnjak, ali moj duh je kao u 18-godišnjaka”, objašnjavao je Ceni svoj entuzijazam.

Iznenađenje je bilo veliko pred kraj 2013. godine kada je Ceni kao 40-godišnjak potpisao dvogodišnji ugovor sa Sao Paolom. Nije jurio rekorde, sam priznaje, svi su dolazili spontano. Pa je tako 20. travnja 2014. u dvoboju protiv Botafoga obilježavao tri rekordna statusa koji su morali biti priznati i u Guinnessovoj knjizi rekorda. S tom utakmicom Ceni je svojim rekordima u davanju pogodaka kao vratar, pridodao i rekord po broju odigranih utakmica za svoj klub i dužini vremena kao kapetan svog Sao Paola. Tek tada je najavio oproštaj koji se dogodio početkom ovog mjeseca.

Ceni će sa 131 pogotkom sigurno biti nedostižan za sva vremena; daleko iza njega je Paragvajac Chilavert sa 62 pogotka, no svi su bili iz jedanaesteraca. Od znanih nam vratarskih likova pogotke su zabijali još i Jorge Campos iz Meksika, 34 gola, a Kolumbijac Rene Higuita je zabio 41 pogodak. Nijemac Butt dao je 32 gola iz penala.

No, bilo bi nepravedno u cijeloj storiji spominjati samo golgetersko umijeće Cenija. Ne, ni slučajno. Branio je on sjajno, bio je stup obrane i čovjek od najvećeg povjerenje trenera i svojih igrača. Kao njegova najbolja životna partija na vratima spominje se dvoboj finala klupskog Svjetskog prvenstva 2005. godine u Japanu, kada je njegov Sao Paolo pobijedio Liverpool sa 1-0. Ceni je tada imao više od dvadesetak intervencija na utakmici i od toga je “skinuo” barem sedam-osam “zicera” napadača Liverpoola. Organizator mu je za nastup u toj utakmici dodijelio – zlatnu loptu.

Brazilska nogometna legenda Ronaldinho, nije mogao sakriti tugu nakon odlaska Cenija s nogometne pozornice. Napisao mu je pismo u kojem stoji: “Čestitam ti na karijeri i na svemu što si u njoj napravio. Ti si primjer pravog sportaša i čovjeka. Sretno u novoj fazi života”.

Komentari