River Plate – južnoamerički nogometni velikan

Od drugoligaša do kontinentalnog prvaka za samo četiri godine!

Tri godine nakon ispadanja u Drugu ligu, River Plate postao je argentinski prvak i svi su pretpostavljali da je momčad dosegla maksimum, no i u svojevrsnoj južnoameričkoj Ligi prvaka, River Plate je bio sjajan, sve do finala i velikih utakmica protiv meksičkog Tigresa. U prvoj utakmici na gostovanju River Plate je odigrao bez golova protiv Meksikanaca, da bi u uzvratu u uzavreloj atmosferi svladao Tigres s lakih 3-0, bacajući u delirij svoje navijače. Na onim istim sjedalicama na kojima su plakali i ridali od muke prije četiri godine kada je klub ispao u Drugu ligu

piše: Andrija Kačić-Karlin

Nogometni klub River Plate utemeljen je 1901. godine u lučkoj četvrti Boca u Buenos Airesu, ali poslije se premjestio u četvrt Retiro. Nastupa na stadionu Antonio Vespucio Liberti, kojeg navijači zovu El Monumental (sagrađen 1938. godine s kapacitetom 76.689 gledatelja). Uz Bocu Juniors, nesumnjivo je jedan od najvećih argentinskih klubova u kojem su nastupali i najveći argentinski nogometaši, poput Alfreda Di Stefana, Daniela Passarelle, Marija Kempesa, Claudia Caniggie, Marcela Salasa, Roberta Ayale, Javiera Saviole, Javiera Mascherana, Ariela Ortege i mnogih drugih. River Plate je 36 puta bio argentinski prvak, triput je osvojio Copa Libertadores – 1986. i 1996. te sada 2015. godine. Momčad River Plate često nosi i nadimak La Maquina, koji postoji još od četrdesetih godina kada je klub imao sjajnu napadačku liniju koja je navijače podsjećala na – stroj za davanje pogodaka. 

“Dogodilo se nešto nevjerojatno!”


Copa Libertadores je južnoamerička verzija europske Lige prvaka i River Plate je kao prvak Argentine slovio kao autsajder, jer su svi znali da se prošlih godina istrošio i umorio od povratka iz Druge lige do naslova argentinskog prvaka. No, momčad je i dalje bila u uzlaznoj putanji i u velikom finalu Cope, River Plate je nadigrao meksički Tigres i s 3-0 došao na kontinentalni vrh. Tako je zaokružio jednu krasnu i raritetnu sportsku priču.

Jer, prije samo četiri godine golemi stadion Monumental, na kojem je 1978. godine Argentina pobjedom 3-1 protiv Nizozemske u finalu postala svjetskim prvakom, gušio se u grču i suzama. Nakon što je River Plate izgubio od Belgrana, svima je bila jasno da će i dalje nastaviti u Drugoj ligi. Navijači najvećeg suparnika, Boce Juniorsa, su likovali, a navijači River Platea su bijesnili. Makar su razloga za brigu imali i navijači Boce, jer se dvoboji Boce i Rivera smatraju jednim od najzanimljivijih derbija u nogometnoj povijesti.

“Dogodilo se nešto nevjerojatno!”, vrištali su naslovi argentinskih novina nakon ispadanja River Platea u Drugu ligu. U dodatnim kvalifikacijama protiv drugoligaša Belgrana, River Plate je najprije izgubio prvu utakmicu u Cordobi 0-2, da bi u uzvratu igrao tek 1-1. I ta uzvratna utakmica praktički nikad nije dovršena, jer je ogorčena publika, navijači River Platea, prodrla na teren iskazujući tako svoje nezadovoljstvo, pa je sudac morao prekinuti utakmicu koju minutu ranije. Dakako, rezultat je priznat i River Plate je morao u Drugu ligu. No, neredi u Buenos Airesu zbog ispadanja Rivera – trajali su danima…

Navijači su još tijekom utakmice koja se razvijala nepovoljno po River zasuli teren golemim brojem raznih predmeta, a pred kraj utakmice oni najbijesniji su počeli utrčavati na teren kako bi se obračunali s igračima koje su nekad slavili. Utakmica je bila prekinuta, a nogometaši su pod policijskom zaštitom napustili travnjak. Neredi su tada eskalirali, pa je policija vodenim šmrkovima i pucnjevima u zrak smirivala razjarenu gomilu.

Derbi Boce i Rivera – majka svih derbija!

Već u drugoj prvoligaškoj sezoni, River Plate je postao prvak, 36. put u povijesti. Bila je to također senzacija, no apsolutno je zasluženo River osvojio naslov, a borba za prvaka trajala je do posljednjeg kola. U zadnjem kolu River Plateu je trebala pobjeda protiv Quilmesa, koju je na koncu uvjerljivo i dosegao – bilo je 5-0. Junak utakmice bio je Cavenaghi s dva gola, a po jedan su zabili Mercado, Gutierrez i Ledesma. Do zadnjeg kola Riveru je jedini prijetio Estudiantes, no izgubio je na gostovanju kod Tigresa 2-1.

Svi su pretpostavljali da je momčad dosegla maksimum, no i u svojevrsnoj južnoameričkoj Ligi prvaka, River Plate je bio sjajan, sve do finala i velikih utakmica protiv meksičkog Tigresa. U prvoj utakmici na gostovanju River Plate je odigrao bez golova protiv Meksikanaca, da bi u uzvratu u uzavreloj atmosferi svladao Tigres s lakih 3-0, bacajući u delirij svoje navijače. I to na onim istim sjedalicama na kojima su plakali i ridali od muke prije četiri godine kada je klub ispao u Drugu ligu. Rivera, Sanchez i Mori bili su strijelci za argentinsku momčad, a njihova su imena navijači skandirali do dugo u noć. 

“Povijest ovog kluba je uvijek bila da se bori za najveće naslove. Ovo natjecanje najviše je što možeš osvojiti kao klub i uspjeli smo u tome”, rekao je trener River Platea, Ponzio.

Inače, River Plate se u nogometnim enciklopedijama najčešće spominje kao sudionik jednog od najvećih derbija na svijetu. Da, Boca Juniors i River Plate su zakleti suparnici, njihove utakmice više su od nogometnog događanja, to je društveni događaj u kojem ne izostaje nasilje. Argentinci taj derbi zovu – Superclassico.

Oba kluba su osnovana u istoj četvrti, Boci, no River se preselio kasnije u elitnije naselje i to je bio početak antagonizma, ne samo nogometnog, već i društvenog. K tome Boca Juniors ima relativno velik talijanski predznak, jer je nastao u talijanskoj zajednici.

Navijači Boce Juniorsa, zamjeraju River Plateu što se odrekao svojih sirotinjskih korijena i od tuda i za navijače i za igrače River Platea posprdni nadimak – milijunaši. Dotle navijači River Platea nazivaju simpatizere Boce – malim svinjama, aludirajući time na njihovo siromaštvo. “U Boci mogu živjeti samo svinje”, pjevaju na tribinama za vrijeme derbija navijači River Platea.

Bilo je tako i strašnih i tragičnih derbija, poput onog iz ljeta 1968. godine kada je na Monumentalu poginulo sedamdesetak ljudi. Tučnjava navijača i velika gužva bili su razlogom rušenja jedne tribine pod kojima je one koji su pali čekala strašna smrt.

I danas su utakmice Boce i Rivera prepune nasilja i sukoba, uvijek ima ozlijeđenih, a policija prepune ruke posla. Već na prvom Superclassicu nakon povratka River Platea u Prvu ligu, bilo je tučnjava više nego zadnjih desetak godina zajedno. Očito je da su se i ekstremni navijači zaželjeli velikog derbija.

“To je nesumnjivo najspektakularniji derbi na svijetu kojeg jednom u životu svaki nogometni zaljubljenik mora doživjeti”, pisali su britanski novinari kada su morali objašnjavati fenomene derbija u nogometnom svijetu. “To je majka svih derbija”, zaključili su.

 

Komentari