Prvo hrvatsko rukometno čudo – zlato na OI u Atlanti 1996.

Uvevši strog režim i radeći na voljnom elementu posrnulh sportaša Kljaić je stvorio momčad koja je  nosila sve pred sobom.

piše: Andrija Kačić-Karlin

Svako veliko rukometno natjecanje u kojoj su hrvatski predstavnici tako dobri u zadnjih dvadesetak  godina budi sjećanje na prvi veličanstveni uspjeh hrvatskog rukometa.

Sječanje nas vraća sve do Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine kad je hrvatska reprezentacija na sveopće iznenađenje postala olimpijskim prvakom. Zašto kažemo na – sveopće iznenađenje? Jer, samo dva mjeseca prije ta ista momčad na Europskom prvenstvu  u  Španjolskoj doživjela je krah, ispavši već u ranom stadiju prvenstva, a kao posljedica  loših igara na europskoj smotri, pod pritiskom javnosti smijenjen je izbornik Abas Arslanagić. Koji je za svoju smjenu, dakako, optužio novinare, ne  mizerne rezultate koje je imao, kasnije se vidjelo,  s odličnom momčadi.

Reprezentaciju je navrat-nanos preuzeo Velimir Kljaić.  Koji je u 38 dana te ”zgubidane i luzere pretvorio u  junake i  prvake”,  kako su pisale  dva mjeseca kasnije hrvatske tiskovine.


Uvevši strog režim i radeći na voljnom elementu posrnulh sportaša Kljaić je stvorio momčad koja je  nosila sve pred sobom.

Osvojeno je olimpijsko zlato, makar Hrvatsku prije olimpijskog turnira nitko i nije uzimao za ozbiljno, jer krah na  prethodnom prvenstvu Europe bio je toliko upečatljiv da nitko u snu nije mogao pretpostaviti ovakav rasplet, s Hrvatima na tronu

Hrvatska je u finalu u dramatičnoj završnici sredila Švedsku s antologijskim partijama većina igrača. Kod Kljaića  u igri njegove momčadi bila je  nazočna dobra forma gotovo svih igrača, praktički u Kljaićevim postavama nije bilo neraspoloženih igrača. Ispalo je na kraju da je Hrvatska imala, kako to vole treneri reći, ”širu klupu od švedske”.

Zanimljivo jest da je Švedska u natjecanju u skupini pobijedila Hrvatsku s 27-18, jer tada je Kljaić odmarao dobar dio igrača, a Šveđani su svoj  optimizam u finalu temeljili zacijelo baš na toj utakmici.

Hrvatska zlatna medalja u rukometu i prvo olimpijsko zlato u hrvatskoj povijesti, bila je prvorazredno iznenađenje. Ali i tek početak trijumfalnog niza hrvatskih rukometaša koji će isti pothvat ponoviti i na Igrama 2004. u Ateni.

Stoga, i danas kad gledamo hrvatske rukometaše uvijek se moramo sjetiti rukometnog vizionara, hrvatskog viteza, Velimira Kljaića koji nas je učio,  naučio  kako pobjeđivati. Proslavljeni trener i pedagog Velimir Kljaić umro je 12. kolovoza 2010. godine.!

Zlatni rukometaši iz Atlante 1996.:
– Valter Matošević, Venio Losert, Irfan Smajlagić, Slavko Goluža, Iztok Puc, Goran Perkovac, Zlatko Saračević, Patrik Ćavar, Božidar Jović, Alvaro Načinović, Nenad Kljaić, Zoran Mikulić, Bruno Gudelj, Vladimir Jelčić, Vladimir Šujster, Valner Franković.

VIDEO:https://www.youtube.com/watch?v=-YMWRpeE5Dg

Komentari