POVIJEST EP (6): Povratak Nijemaca na europski vrh, ali i pojava huligana na reprezentativnim utakmicama

Clouds of tear gas rise from the terraces behind the England goal as Italian riot police try to control the hooligan element amongst the England following

U finalu igranom u Rimu Njemačka je s 2-1 pobijedila Belgiju, a oba pogotka postigao je Horst Hrubesch (10, 88), dok je strijelac za Belgiju bio Rene Vandereycken (75). U sudaru za broncu Čehoslovačka je nakon izvođenja jedanaesteraca 9-8 pobijedila Italiju.

piše: Andrija Kačić-Karlin

Uefa je naprasno odlučila, šesta europska smotra u Italiji održati će se s čak osam reprezentacija. Iako to danas izgleda smiješno jer će se u lipnju na Europskom prvenstvu u Francuskoj nadmetati čak 24 nacionalne vrste – ovaj korak naprijed bio je revolucionaran po europski nogomet.

Kroz kvalifikacije su se, po skupinama, za završni turnir u Italiji plasirale reprezentacije Zapadne Njemačke, ČehoslovačkeBelgijeNizozemske,EngleskeGrčkeŠpanjolske i Italije. Jugoslavija se nije uspjela plasirati jer je u skupini završila izaŠpanjolske.


Inače, najprije je zanimanje za domaćinstvo pokazivala Zapadna Njemačka, ali je u konkurenciji bila i Engleska, te Italija kao autsajder. Ipak, na sveopće iznenađenje završni turnir pripao je Talijanima. Sedam reprezentacija se moralo plasirati kroz kvalifikacije, dočim je Italija kao domaćin stekla automatski pravo sudjelovanja. Zbog većeg broja reprezentacija i sustav završnog turnira se morao promijeniti. Više se nije igrao polufinale i finale, već su reprezentacija najprije bile podijeljene u dvije skupine po četiri momčadi. Pobjednici skupina igrati će finalnu utakmicu, a drugoplasirani će u dvoboj za brončano odličje.

Njemačka je dominirala natjecanjem, u finalu je pobijedila iznenađujuće dobru Belgiju. No, po prvi puta u europskoj reprezentativnoj povijesti zabilježeni su i ektremni oblici navijačkog huliganizma. U čemu su prednjačili ponajprije engleski navijači, ali i Talijani i Nijemci. 

Krenimo redom.U prvomkolueuropske smotre u Italiji Engleska je igrala protiv Belgije. Sve je počelo dobro zaEngleze kojih inače dugo nije bilo na velikom natjecanju. Poveli su u 26. minuti golom Raya Wilkinsa. Međutim, veselje Engleza nijedugo potrajalo. Sjajan belgijski napadač Jan Ceulemens zabio je za 1-1.Izjednačujući zgoditak Belgijanaca koji su na turnir došli kao posvemašnja nepoznanicau potpunostije šokirao Engleze.

Talijanski navijači jedva su dočekali ovaj pogodak kako bi mogli isprovocirati favorizirane Engleze, a oni su im na uvrede i pjesmu odgovorili šakama i nogama, te sveopćim jurišom. Masa ljudi se počela obračunavati, mnogi su padali niz tribine, engleski navijači su i prije kroz klupske utakmice pokazivali svoju divlju narav, sad kad im je reprezentacija iznova postala dobra i tu su našli priliku za pokazivanje.

Tučnjava na tribinama dugo je trajala, naposljetku kad ni policija uobičajenim sredstvima nije mogla umiriti nerede posegnula je za opasnim rješenjem. Bacila je suzavac između zaraćenih strana. Opasan plin doteglio se i do travnjaka, igrači su se počeli gušiti i utakmica je prekinuta. No, prekinuti su bili i neredi na torinskom stadionu. Utakmica je dovršena, no neredi su počeli nakon utakmice. Huliganizam je došao i na reprezentativna natjecanja! Prednjačili su engleski huligani koji su postali uzor mnogim huliganima širom Europe.

Nogomet je tih godina bio orijentiran više na defanzivu. Pogodaka nije bilo puno, svaka momčad je najprije pazila da ne primi zgoditak. Prva su mjesta osvojile Njemačka i Belgija, a za broncu, drugoplasirani iz skupina, su igrali Italija i ČSSR.

Iako je bila favorizirana sudačkim odlukama Italija se nije dokopala finala. Iako u skupini nije primila niti jedan pogodak. U toj skupini Italija je pobijedila Englesku s 1-0, odigrala s Belgijom bez pogodaka, isto kao i sa Španjolskom. S druge strane Belgija je pobijedila Španjolsku s 2-1, remizirala 1-1 s Englezima i rekosmo odigrala nulu s Talijanima. Dovoljno za prvo mjesto.

Njemačka je dominirala u svojoj skupini, prvo je pobijedila Čehoslovačku s 1-0, pa Nizozemsku s 3-2, i s Grčkom odigrala 0-0.

U finalu igranom u Rimu Njemačka je s 2-1 pobijedila Belgiju, a oba pogotka za momčad koja je prošli Euro izgubila na jedanaesterce od Čehoslovačke postigao je Horst Hrubesch (10, 88), dok je strijelac za Belgiju bio Rene Vandereycken (75-11m). U utakmici za 3. mjesto Čehoslovačka je nakon izvođenja jedanaesteraca 9-8 pobijedila Italiju.

Komentari