Pankration – ultimate-fight na starogrčki način

Pankration ili pankracija (hrv. doslovno sveborba) je starogrčka borilačka vještina poznata po tome da u njoj gotovo nije bilo pravila ili zabranjenih udaraca. Prvi se put spominje 648. pr. Kr. u vrijeme 33. olimpijskih igara. Pankration je bio spoj hrvanja (grč. pale) i boksa (grč. pygme), a usto su se upotrebljavale tehnike nogama. Bilo je to, dakle, nešto poput današnjih mješovitih borilačkih vještina (MMA, ultimate-fight). Prema predaji starih Grka, sport je osnovao mitski junak Tezej, inače poznat po tome što je ubio Minotaura i pomoću Arijadnine niti našao put iz Labirinta. Postojala je i legenda o tome kako je Heraklo, koristeći se tom vještinom, savladao Nemejskog lava, mitsko čudovište.

Za razliku od boksa, u pankrationu se nisu rabile rukavice ili povezi preko ruku te nisu postojala tehnička pravila. Udaralo se rukama, nogama, laktovima, koljenima i prstima, a bili su dozvoljeni gotovo svi zahvati. Zabranjeno je bilo jedino udaranje ili ubadanje u oči te griženje protivnika, iako valja napomenuti da su se neki udarci poput probadanja trbuha rukom smatrali nečasnima. Pobjedu bi osvojio onaj koji bi protivnika nokautirao, natjerao na predaju ili ubio. Ovo potonje se ipak rijetko događalo, ali borbe koje su završavale trajnim ozljedama bile su mnogo češće. Na olimpijskim igrama natjecatelji u ovoj disciplini zvali su se pankratijasti, a suci su se zvali heladonike. Nisu postojale težinske kategorije, a natjecatelji su bili svrstani u samo dvije skupine – muškarci i dječaci (žene nisu smjele sudjelovati). Poznati filozof Platon dvaput je pobijedio na ovim natjecanjima.

Pankration je, međutim, bio više od sporta te su ga naučili i neki grčki vojnici. Spominje se nekoliko puta u opisima pohoda Aleksandra Velikog, gdje je između ostalog opisana anegdota kako je Atenjanin Dioksip u dvoboju nadvladao Makedonca Koraga koristeći se tehnikama pankrationa. Pritom je bio oboružan samo drvenom toljagom, dok se njegov protivnik borio u punoj ratnoj opremi.

Piše: Boris Blažina


Komentari