Nikad prije, a ni kasnije, jedan nogometaš nije toliko značio za jedan klub kao Maradona za Napoli

I danas kad kročite Napuljom na većini butika, dućana i malih prodavaonica, uz murale Isisa, kipiće Gospe, neizostavne su i goleme slike Diega Armande Maradone kojeg Napolitanci drže svojinom!

Mnogi drže Diega Armanda Maradonu najboljim nogometašem svih vremena. U našem Nogometnom muzeju nećemo se baviti niti tim pitanjem, niti nam je namjera nuditi odgovor. Prebogata nogometna karijera Maradone mogla bi se opisivati u stotinama priča, a mi smo za početak, jer zacijelo ćemo o Maradoni još pisati, odlučili podsjetiti se na Maradonine dane dok je igrao za talijanski Napoli.

Maradona je bio u Napoliju sedam godina, od 1984. do 1991. godine, a jedan ugleda talijanski nogometni komentator o tome je napisao:

“Nikad prije, a neće niti nikad kasnije, jedan nogometaš toliko značiti za jedan klub, za jedan grad kao što je to značio Maradona za Napoli”!

Maradona je iz Barcelone u Napoli stigao 1984. godine, uz odštetu od danas smiješnih sedam milijuna funti. Tada je to bio rekordan transfer u povijesti nogometa. Maradona je iza sebe u Barceloni ostavio sjajne igre, no podosta ga je unazadila teška ozljeda zadobivena nakon starta Goycoechee, igrača madridskog Atletica.


U Barceloni su  da se Maradona neće tako skoro vratiti vrhunskim izvedbama i naglo je dogovoren prijelaz prema Italiji. Maradona je u Napulj stigao uz neviđen doček.

Na stadionu San Paolo dočekalo ga je na prvom treningu, vjerovali ili ne, osamdesetak tisuća ljudi. Atmosfera na treningu je bila kao u najbitnijoj utakmici cijele klupske povijesti. Napolitanci su s Maradonom vidjeli jedinstvenu prigodu da se konačno odupru ne samo nogometnom moćnijem i razvijenijem sjeveru i euforija oko Maradone je počela. Neki tvrde da u Napulju nikad nije ni završila…

Istina, i danas kad kročite Napuljom na većini butika, dućana i malih prodavaonica, uz murale Isisa, kipiće Gospe, neizostavne su i goleme slike Diega Armande Maradone kojeg Napolitanci drže svojinom!

Malotko je u Italiji vjerovao da bi Napoli i s Maradonom mogao  ugroziti sjever.

U sezoni 1985/86 Napoli je s Maradonom osvojio treće mjesto, no u sljedećoj sezoni,1986/87 Napoli je igrao fenomenalno, a Maradona je doslovce blistao poput zlatne poluge. Sam je rješavao utakmice, driblao po nekoliko igrača, asistirao, zabijao. Uživao je u golemoj popularnosti i klicanju prepunih tribina. Redom su padali i najveći suparnici, te je Napoli osvojio i prvenstvo i Kup, u najvećem stilu.

Slavlje u Napulju trajalo je danima, no u sljedećoj sezoni Napoli je bio tek drugi, no plasirao se tako u Kup Uefa koji je potom i osvojen, jer opet je Maradona uzeo sve u svoje ruke, noge. Napoli se s Maradonom lakoćom obračunao i s Juventusom i Bayernom, a u finalu je satran Stuttgart. Osvojen Kup Uefa 1989. godine najveći je uspjeh Napolija u povijesti.

U sezoni 1989/90 Napoli je još jednom osvojio prvenstvo, u velikoj utrci s Milanom. Maradona kojeg su sve češće prozivali zbog neurednog života i dalje je znao igrati fenomenalno, ali pojavili su se i prvi svjedoci koji su tvrdili da je Maradona zapao u ovisnost o teškim drogama. Štoviše, da ga je čak u svoje ralje uzela i talijanska kriminalna organizacija (Camorra).

Iz tih dana datira njegova izjava: – Mogu mi uzeti sve, zabraniti sve, ali avioni iz Europe za Buenos Aires lete svakodnevno.

Da, Maradona je sve češće odlazio u domovinu i u klubu nisu blagonaklono gledali na te bijegove. Stiglo je i Svjetsko prvenstvo u Italiji gdje si je Maradona definitivno zalupio talijanska vrata. Naime, na polufinalnoj utakmici protiv Italije jedanaesterac Argentine za pobjedu protiv Italije dao je upravo Maradona.

Mudri Talijani dočekali su, pak, Maradonu na kliskom terenu. Na jednoj od doping kontrola Maradona je bio pozitivan, dobio je kaznu od 15 mjeseci zabrane nastupa i njegova karijera u Italiji bila je zaključena. Nakon duže pauze, on je tvrdio liječenja, Maradona je osvanuo u Sevilli gdje je igrao zajedno s našim Davorom Šukerom.

Ovo je samo dijelić bogate Maradonine životne i sportske biografije, a događaja oko njega je toliko da će još često biti gost u našem nogometnom muzeju. No, priča o Napoliju definitivno je sportska uspješnica Maradonine karijere i čak vjerujemo, ako će ostati i dalje nogometni trener, da će ga jednog dana Napoli opet angažirati. Jer, cijeli Napulj bi to želio.

Komentari