Juventus u finalima bio sedam puta, samo dvaput bio pobjednik (1985. i 1996.)

U finalu Kupa prvaka 1996. godine u Rimu na Olimpijskom stadionu Juventus je pobijedio Ajax nakon produžetaka i jedanaesteraca.

piše:  Andrija Kačić-Karlin

Na veliko iznenađenje Juventus je skokom preko madridskog Reala izborio finale Lige prvaka, svoje osmo finale otkako je ovog natjecanja. Juventus je s Benficom praktički najveći tragičar finalnih srazova Lige, bivšeg Kupa prvaka, obje ove momčadi su pet puta bili poraženi u finalu. Dva put je ovaj najpopularniji klub osvojio Kup prvaka, 1985. godine pobjedom 1-o protiv Liverpoola u sjeni smrtonosnih događaja na tribinama i 1996. godine u Rimu kada je Stara dama nadvisila favorizirani Ajax nakon jedanaesteraca.

Priča iz finala 1985. godine tragična je i još uvijek upozoravajuća. Nikad se u povijesti nogometne igre nije dogodila tragedija na tako najvišoj razini, riječ je bila o utakmici finala Kupa prvaka, a utakmica je organizirana pod vodstvom krovne europske nogometne federacije, Uefe. K tome, nakon užasne tragedije organizatori su bili toliko zbunjeni i neorganizirani da su u svom strahu od još veće tragedije pristupili – vjerovali ili ne – igranju utakmice. Juventus je pobijedio 1-0 pogotkom Platinija iz jedanaesterca, a taj isti Platini danas je predsjednik Uefe.

Upravo je na Heyselu osim huliganskih juriša i nasilja navijača Liverpoola za tragediju bila krivac i činjenica da nije bilo izlaza s tribina na teren, kao i da su stajaća mjesta na stadionu bila pretrpana. Nažalost, organizator, Uefa, dopustila je da na istoj tribini budu zajedno navijači Liverpoola i Juventusa. Kada se klupko nesretnih spleta okolnosti počelo odmotavati povratka više nije bilo.


Epilog? Čak 39 mrtvih i nekoliko stotina ozlijeđenih uoči finala Kupa prvaka između Juventusa i Liverpoola. Pod pritiskom nekoliko tisuća zgrčenih tijela mahom Talijana koji su bježali od engleskih navijačkih divljaka pukao je noseći zid stadiona. Poginulo je 39 ljudi, većinom navijača Juventusa. Utakmica je potom odigrana, no dani koji su uslijedili bili su sudbonosni za nogomet. Uefa je odredila kaznu, engleskim je klubovima na tri godine zabranjen nastup u europskim kupovima, Liverpoolu na pet, a u Engleskoj je počela žestoka represija prema navijačima koju je pokrenula tadašnja premijerka Margaret Thatcher. Talijanska javnost bila je, nadalje, zgrožena što je Juventus uopće pristao odigrati utakmicu i veseliti se potom pobjedi…

U finalu Kupa prvaka 1996. godine u Rimu na Olimpijskom stadioonu Juventus je pobijedio Ajax nakon produžetaka i jedanaesteraca. U regularnom tijeku utakmice bilo je 1-1, Juventus je poveo golom Ravanellija u 12. minuti, izjednačio je Litmanen u 41. Pogodaka vipe nije bilo ni do 90. minute, ni u produžetku i s bijele točke talijanski nogmetaši bili su precizniji. Ferrara i Pessoto su pogodili, promašili Padovano i Jugović, kod Ajaxa precizan je bio tek Davids, a redom su s bijele točke promašivali Litmanen, Scholten i Silooy.

I dogodine se Juventus plasirao u finale, no tu ga je tukla dortmundska Borussia 3-1. Godinu kasnije, 1998. godine Juventus je iznova došao do finala, krvnik mu je bio madridski Real koji je slavio 1-0.

Idemo dalje, 2003. godine u finalu je nakon jedanaesteraca Juventus poražen protiv Milana. Davne 1973. u finalu u Beogradu s 1-0 Juventus je poražen od Ajaxa, a deset godina kasnije s istim rezultatom HSV je slavio protiv Stare dame.

Od devet finala dvije pobjede i sedam poraza, to je eto učinak Juventusa u najvažnijoj utakmici europskog nogometa.

Komentari