Jock Stein, najveći škotski menedžer svih vremena

Piše: Andrija Kačić-Karlin
 
Bio je najveći Celticov junak svih vremena, sjajan škotski izbornik koji je umro na trenerskoj klupi nakon ushita pogotkom svoje momčadi
 
Životna priča zacijelo najvećeg škotskog nogometnog menedžera svih vremena, osim što je zanimljiva, poučna i nadahnuta, obilježena je tragičnim krajem koji je svojedobno škotski nogomet zavio u crno. Ovaj nogometaš i trener rođen je 1922. godine. Umro je 1985. doslovce na klupi vodeći škotsku reprezentaciju u kvalifikacijskom dvoboju za odlazak na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Meksiku. Na mjestu škotskog izbornika tada ga je naslijedio mlađahni Alex Ferguson za kojeg se bez odveć krzmanja može reći kako je bio Steinov učenik.
 
Stein je bio prvi menedžer u Velikoj Britaniji koji je u jednoj godini, bilo je to 1967., osvojio sva tri natjecanja u kojem je njegova momčad nastupila. Da, Stein je sa Celticom osvojio Kup prvaka, škotski kup i prvenstvo. Nikad prije i nikad kasnije nikome to nije uspjelo. Time je zauzeo počasno mjesto u Celticovoj povijesti, kao i povijesti škotskog i britanskog nogometa.
 
Odmah na početku valja reći da je Jock Stein bio protestant koji je najveće uspjehe postigao u Celticu, klubu katoličke, irske manjine u Škotskoj. Upućeni znaju da su u katoličkom Celticu uvijek mogli raditi i igrati protestanti, dok u protestantskom Rangersu katolicima nije bilo dozvoljeno zapošljavanje i igranje sve do osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je tu tradiciju prekinuo Maurice Johnston, bivši Celticov igrač, katolik koji je potpisao za Rangers.
 
No, to nije tema ove priče. Jocku Steinu Celtic je odao sve počasti, jednu tribinu ultramodernog svog stadiona nazvao je baš po svom pokojnom menedžeru, a prostor ispred službenog ulaza u klupske prostorije  krasi njegov lijep spomenik.
 
Stein nije bio naročito kvalitetan nogometaš, još dok je radio kao rudar igrao je nogomet za klubove Blantyre Victoria i zatim Albion Rovers. Profesionalac je postao prelaskom u velški klub Llanelli City. Potom je prešao u Celtic gdje je kao igrač prve momčadi osvojio kup natjecanje 1953. godine i prvenstvo  sezonu kasnije. Zbog teške ozljede gležnja prestao je igrati nogomet 1957. i Celtic ga je angažirao kao trenera druge momčadi. Tada je trenirao neke igrače s kojima će se kasnije kao trener prve momčadi proslaviti,  bili su tu s njime Billy McNeill, Bobby Murdoch i John Clark.
 
Steinu se činilo da u Celticu možda ne može dostojno napredovati zbog svoje protestantske vjere, želio je trenirati football-157931_960_720prvu momčad, no to mu tada nije bilo omogućeno. Nakon nekog vremena dobio je lijepu ponudu za  trenera prve momčadi Dunfermilnea s kojim je posve iznenađujuće osvojio škotski kup 1961. godine. Njegov rad i uspjesi nisu ostali nezapaženi, pa ga je angažirao edinburški Hibernian gdje se zadržao kratko jer ga je pozvao Celtic, za prvog trenera. On tu ponudu nije mogao odbiti.  On je do tada bio tek četvrti trener kluba, pritom i prvi protestant na trenerskoj klupi.
 
U Celticu je Jock Stein ostao čak 13 godina. U tom razdoblju Stein je sa Celticom osvojio Kup prvaka, deset naslova škotskog prvaka, osam škotskih kupovami šest škotskih liga kupova. Bilo je to nevjerojatno uspješno razdoblje Celtica koji je po svojoj nogometnoj školi postao prepoznatljiv u Europi i svijetu.
 
Izvanredni uspjesi sa Celticom zainteresirali su engleskog prvoligaša, Leedsa Uniteda. Tu je postigao sjajne rezultate, ali se škotski stručnjak nije dugo zadržao. Naime, dobio je poziv da vodi škotsku nogometnu reprezentaciju. Ni tu ponudu, dakako, nije mogao odbiti. Vodio je tako reprezentaciju od 1978. do svoje smrti na klupi, 10. rujna 1985. godine na velškom stadionu Ninian park u Cardiffu.
 
Za to vrijeme škotska nogometna reprezentacija proživljavala je slavne dane, plasirala se na svaku svjetsku smotru, pod Steinom je igrala sjajno, a neki nogometaši iz škotske nacionalne vrste bili su svjetski vrijedni igrači, poput Dalglisha, Sounnesa, Mc Graina, Strachana, Gemmila…
 
“Nogomet sam vidio kao pokušaj bijega od napornog rudarskog posla, a to da ću jednog dana voditi škotsku reprezentaciju nije mogao biti ni moj san”, pričao je  Stein.
 
Inače, njegova uzrečica koju je stalno ponavljao u razgovorima s igračima nasao bila je: “Moraš vjerovati da možeš pobijediti svakoga na svijetu. Kada u to vjeruješ onda se to može i dogoditi”.
 
[one_half][box type=”info” bg=”#” color=”#” border=”#” radius=”0″]Igrače koji su nastupali u lisabonskom finalu protiv Intera i trenera Steina prozvali su lisabonskim lavovima.[/box][/one_half]Stein je 1965. godine kratko bio izbornik Škotske  i nije se uspio plasirati na svjetsku smotru u Engleskoj 1966. godine. Sam je kasnije rekao da je bio krivac “jer ni sam nije  vjerovao u uspjeh”. Nitko od navijača, primjerice, nije vjerovao da bi Celtic mogao biti europski prvak. Jock Stein je u to vjerovao i tijekom sezone 1966./67.  stalno je svoje igrače uvjeravao da su najbolji na svijetu. Uz sjajne domaće rezultate i europska postignuća bila su izvrsna. U prvim kolima Celtic se obračunao i s jakim švicarskim Zürichom i još jačim francuskim Nantesom. Potom je bilo gusto protiv tada jake novosadske Vojvodine, no i tu je Celtic izborio prolaz. U polufinalu je Steina i njegov Celtic čekala praška Dukla. I ona je svladana, pa je u finalu u Lisabonu Celtica čekala tada nepremostiva prepreka, milanski Inter. Aktualan europski prvak koji je slovio kao posvemašnji favorit! Bila je to momčad s granitnom obranom, no u finalu je Celtic sjajio, postigao dva pogotka, primio samo jedan, a prema naprijed je igrao tako dobro da je mogao zabiti u tom finalu još nekoliko pogodaka. Inter je doslovce bačen na koljena.
 
Za današnje nogometne okolnosti jedna je činjenica iz tog trijumfa upravo zapanjujuća. Stein je, dakle, osvojio naslov europskog prvaka sa Celticom koji je u svojoj momčadi imao sve redom igrače rođene u Glasgowu i okolici! Čuveni menedžer Liverpoola tada je preko novina poslao poruku Steinu: “Jock, ti si sada besmrtan”!
 
Dogodine se Celtic iznova plasirao u finale Kupa prvaka, ali je nesretno bio poražen od nizozemskog Feyenoorda. No, zato je Celtic osvojio devet naslova prvaka Škotske zaredom, ostavljajući tako svog rivala, protestantskog Rangersa u očaju.
 
Iz Celtica se Stein povukao 1978. godine, ostavljajući klupu svom igraču Billyu  McNeillu. Nakon teške prometne nesreće jedva je ostao živ i prihvatio je ponudu engleskog Leedsa Uniteda gdje se nije dugo zadržao, čekala ga je škotska reprezentacija. U prvoj utakmici kao izbornik 1978. godine pobijedio je Norvešku. Za nacionalnu momčad uzimao je igrače iz Prve engleske lige, no namjeravao je u reprezentaciju ubacivati i igrače iz domaäe škotske lige. “Škotska igra s previše emocija, moramo biti sabraniji i imati više lopte u posjedu”, bila je njegova ideja vodilja u upravljanju reprezentacijom. Uspio je Stein odvesti Škotsku na svjetsku smotru 1982. u Španjolskoj gdje je bila eliminirana u skupini iza Brazila i Sovjetskog saveza, a ispred Novog Zelanda.
 
Sjajno je vodio reprezentaciju i u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 1986. godine, pomoćnik mu je bio Alex Ferguson koji se već proslavio kao trener Aberdeena koji je s tim malim klubom osvojio Kup kupova 1982. godine, potpuno neočekivano svladavüi u finalu tada jednako kao danas moćni, madridski Real.
 
Odlučujući dvoboj koja će reprezentacija, Wales ili Škotska, ići u dodatne kvalifikacije protiv tada slabašne Australije odigrao se 10. rujna u Cardiffu. Škotima je odgovarao i neodlučan rezultat. Wales je poveo golom Marca Hughesa. Devet minuta prije kraja za Škotsku je dosuđen jedanaesterac kojeg je realizirao Cooper. Na kraju utakmice, nakon što su Škoti izdržali uraganske velške juriše Jocku Steinu je od uzbuđenja pozlilo i umro je samo nekoliko minuta nakon utakmice. Igračima u svlačionici tu je vijest prenio pomoćnik Steina, Alex Ferguson. “Bio mi je to najgori dan u životu, Jock Stein je bio moj nogometni otac i mentor”, rekao je Ferguson.
 
Jock Stein je imao 62. godine kad je nesretno preminuo. Prigodom postavljanja spomenika Jock Steinu, statue kako drži osvojenu nagradu Kupa prvaka, tadašnji predsjednik Celtica, John Reid,  rekao je: “Jock će nesumnjivo biti zapamćen kao jedan od najvećih svjetskih nogometnih menedžera ikada – čovjek ogromnog stasa i nekoga tko je dao toliko za Celtic, Škotsku i  nogometnu igru  u cjelini.”

Komentari