Gerd Müller – jedan od najboljih nogometnih strijelaca svih vremena

Nijemci su Gerda Müllera zvali – bombaš nacije.

Za koga je igrao Gerd Müller, taj bi osvajao trofeje. Obavezno! S Bayernom je osvojio četiri prvenstva, četiri kupa i tri naslova europskog prvaka. S njemačkom reprezentacijom osvojio je i naslov europskog prvaka (1972.) i svjetski naslov (1974.). 

piše: Andrija Kačić-Karlin

S rekordnih 68 golova u 62 reprezentativna nastupa, sa 365 golova u 427 bundesligaških nastupa te 66 europskih golova (74 nastupa), Gerd Müller je jedan od najboljih strijelaca u povijesti nogometa.Trenutno je osmi na popisu najboljih reprezentativnih strijelaca svih vremena.

Nadalje, 1970. Müller je postao europski nogometaš godine zbog uspjeha u Bayern Münchenu i zbog postizanja 10 pogodaka na svjetskoj smotri 1970. u Meksiku. Zvali su ga bombaš nacije. Gerd Müller, čuveni njemački nogometaš  čija je karijera trajala od od 1964. do 1978. godine, bila je obilježena –  masovnim postizanjem zgoditaka!


Da, upravo tako mogu se opisati igre Gerda Müllera koji je bio, kako radijski komentatori vole frazeološki reći: “Strah i trepet čuvara mreža“.

Jednom je bivši njemački izbornik Helmut Schön rekao: “Kada sam njega imao u momčadi moja briga je uvijek bila manja. Naime, znao sam da će Gerd zabiti. No, pritom je zanimljivo da niti jedan njegov gol nije bio za eurovizijsku razmjenu. On je trpao otpatke, podmetao noge, njegovi golovi nisu bili lijepi, nisu bili za estetiku, ali svi su bili rezultatski nevjerojatno bitni!”

Za Čajkovskog – Mali debeli Müller

Uistinu, Müller je bio napadač kojeg ne bi vidjeli cijelu utakmicu, da bi u zadnjih pet minuta postigao dva gola. Uništivši tako suparnika koji je vodio do 85. minute s pogotkom prednosti.

Za razliku od Messija koji je nedavno srušio Müllerov rekord iz 1972. godine kada je postigao 85 golova – njemački je napadač ostvarivao fenomenalne rezultate i s reprezentacijom, a ne samo s klubom. Za razliku od Messija koji meteorski sjaji u Barceloni, dočim argentinsku reprezentaciju ne može dotegliti do svjetskog naslova. Kao što je to učinio, primjerice, Maradona s deset šepavih Argentinaca 1986. godine na svjetskoj smotri u Meksiku!

Jer, za koga je igrao Gerd Müller taj bi osvajao trofeje. Obavezno! S Bayernom je osvojio četiri prvenstva, četiri kupa i tri naslova europskog prvaka. Ajde, to bi Messi i mogao, što se tiče trofeja, i dostići. Međutim, Gerd Müller je s njemačkom reprezentacijom osvojio i naslov europskog prvaka (1972.) i svjetski naslov (1974.). Tu priča o Müllerovim nevjerojatnim dosezima ne završava. On je bio sedam puta najbolji strijelac njemačkog prvenstva, četiri puta najbolji strijelac Kupa prvaka…

U finalu Svjetskog prvenstva 1974. godine domaća Njemačka se u Münchenu sučelila  protiv izvrsne Nizozemske čiji je totalni nogomet bio godinama nasavladiv. Šok za njemačke navijače na Olimpijskom stadionu  dogodio se već u prvoj minuti – Johan Cruijff je tek uzeo loptu s centra i driblinzima ušao u njemački kazneni prostor gdje ga je srušio Bertie Vogts. Engleski sudac Taylor bio je hrabar i dosudio je jedanaesterac za gostujuću Nizozemsku. Neeskens je zabio i Nijemci su bili na koljenima. Bujicu psovki na njemačkoj klupi u toj prvoj minuti  zamijenio je usklik Helmuta Schöna, njemačkog izbornika: “Samo da se Müller ne ozlijedi, već ćemo mi to anulirati!”

Ostatak priče je legendaran. Müller je doista postigao gol, i to onaj pobjedonosni za naslov svjetskog prvaka, jer je prethodno Breitner izjednačio. No, bio je to i posljednji Müllerov gol za reprezentaciju. Nakon finala i osvajanja svjetskog naslova oprostio se od reprezentacije.

No, nije sve baš glatko išlo u životu tog nevjerojatnog nogometnog strijelca. Nakon karijere, teško podnoseći mirniji život, Gerd Müller se propio, a stanje je postalo toliko ozbiljno da su reagirali i čelnici Bayerna. Upravni odbor kluba je odlučio, nakon što je Gerd Müller pronađen u jarku u besvijesnom stanju – da se “klupskoj legendi pošto-poto mora pomoći”. Upućeni tvrde da se u Bayernu najviše za spas Gerda Müllera zalagao njegov bivši suigrač – Franz Beckenbauer. Tako se Müller liječio na klinici od alkohola i trenirao mlađe uzraste Bayernovih nogometaša. Potom je dobio posao pomoćnog trenera druge momčadi, a u radnom odnosu s bavarskim klubom je i danas.

Nakon što je Messi oborio njegov rekord iz 1972. godine Müller je izjavio: “Čestitam Messiju, on je doista zaslužio srušiti moj rekord. Makar, imam jednu digresiju, u moje vrijeme je kud i kamo bilo teže postizati golove”.

Svojedobno je znao često pričati o jednom Hrvatu koji ga je trenirao i  otkrio:  “Imao sam neviđenu sreću da me na početku seniorske karijere trenira Zlatko Čajkovski!” Müller je to izjavio nakon što je u čuvenom nogometnom magazinu FourFourTwo izabirao momčad najboljih igrača u povijesti prema svojem izboru, a za najboljeg trenera izabrao je pokojnog hrvatskog trenera – Čajkovskog. “Bio je velik šaljivac. On mi je i dao nadimak – Mali debeli Müller’“, dodao je Gerd.

Dvanaest godina bez alkohola

Naime, Zlatko Čajkovski je u Bayernu je proveo pet godina i bavarski je ponos iz druge uveo u prvu ligu. Uz Müllera je vodio velikane poput Beckenbauera. Uz Bayern je u karijeri vodio Dinamo, Köln, Hannover, Zürich. Čajkovski je umro 1988. godine.

O Mülleru je njegov suigrač, kasnije i spasitelj, Franz Beckenbauer znao reći: “Ti nisi čovjek od velikih riječi, ali zabijao si golove bez puno priče”.

Inače, u vrijeme Müllerove alkoholičarske faze, cijela se njemačka javnost  zgrozila i zabrinula kada je čula za njegove probleme. Doslovce svi su željeli  pomoći nacionalnoj njemačkoj legendi. Kada se izliječio, Müller je opisao svoje motive opijanja:  “Ništa ne raditi, cijeli dan samo sjediti i ne raditi apsolutno ništa, to je bio kraj”.

Nažalost, postao je i predmetom poruge nekih ljudi. A sve je izbilo na površinu u javnosti kada je i na trening u Bayern došao pripit. Tih se dana i njegova supruga željela rastati, a lovile su ga i porezna i financijska policija koje su mu kasnije zbog dugova ovršile dva stana.

“Patio sam, ali bez pomoći prijatelja ne bih se uspio izvući”, priznao je kasnije Müller. Njegovi prijatelji bili su Uli Hoenes, Franz Beckenbauer i Karl-Heinz Rummenigge. Dugo su ga nagovarali da krene na liječenje i oporavak, našli su mu prihijatra, a uspjeli su i njegovu suprugu odgovoriti od rastave. A Bayern ponudio mu je i dugotrajno zaposlenje…

“Zaista sam sretan što opet imam posao”, govorio je Müller nakon nekoliko mjeseci bez alkohola. Danas je na svakom treningu Bayerna, a ne pije više od 12 godina!

Komentari