Duga povijest golfa

Iako se obično govori da suvremeni golf potječe iz Škotske u 15. stoljeću, postoje brojni pokazatelji da ovaj sport ima mnogo dulju povijest. Sportovi koji su se igrali pomoću lopte i štapa zabilježeni su već oko 2600. pr. Kr. u starom Egiptu, a vjeruje se da su se zatim proširili diljem Sredozemlja. Sačuvani su starogrčki reljefi s prikazima sporta koji nalikuje današnjem hokeju na travi. Prema nekim stručnjacima, prva izravna preteča golfa bio je rimski sport paganica, u kojem su natjecatelji, podijeljeni u dvije ekipe, rabili iskrivljene drvene štapove kako bi udarali vunenu ili kožnu loptu ispunjenu perjem. Lopta je bila znatno veća od današnje, promjera oko 15 centimetara. Cilj je bio loptu udariti tako da pogodi određeno drvo, kamen ili drugu metu.

Usprkos popularnoj predodžbi, igre nalik golfu postojale su u zapadnoj Europi prije nego u Škotskoj. U 13. stoljeću pojavila se u Nizozemskoj igra poznata kao kolf (niz. štap). Godine 1387. zabilježena je odredba za grad Brielle prema kojoj je izvan gradskih zidina određen prostor za igru jer se smatralo da ju je preopasno igrati unutar gradskih zidina. Slične igre postojale su u Burgundiji i Flandriji.

Škoti su navodno uveli dvije važne novosti – rupu u zemlji kao cilj te ukidanje momčadi, pretvorivši tako golf u pojedinačni sport. Zanimljivo je da je golf u početku bio zabranjen u Škotskoj – kraljevi Jakov II. i IV. smatrali su da igra odvlači od vojnih i streličarskih vježbi. Početkom 16. stoljeća, međutim, igra se proširila na Englesku i postala omiljena među pripadnicima viših društvenih slojeva. Prema jednoj teoriji, u Škotskoj su paralelno postojale dvije igre s loptom i štapom – golf za aristokraciju i kolf za pučane.

Prva igra golfa sa pravilima sličnima današnjima odigrana je 1672. u East Lothianu u Škotskoj. Igralište s 18 rupa (dotad je obično imalo 22) uvedeno je tek sredinom 19. stoljeća, a prvi turnir održan je tek 1860. godine. Tijekom ostatka toga stoljeća golf se proširio u SAD i britanske kolonije, a zatim u brojne europske zemlje. Prvo igralište u Hrvatskoj uređeno je na Brijunima 1922. godine, a prvi je klub osnovan u Zagrebu 1929. godine.

Piše: Boris Blažina


Komentari