27 GODINA OD TRAGEDIJE: Smrt 96 navijača Liverpoola promijenila je i način odlaska i gledanja utakmica

Kap koja je prelila čašu, najprije u Engleskoj, a onda i u ostalm dijelovima nogometnog svijeta bio je događaj u Sheffieldu, na stadionu Hillsborough, prije engleske kup utakmice Liverpoola i Nottingham Foresta.

piše: Andrija Kačić-Karlin

Prošlo je 27 godina od katastrofe na stadionu Hillsborough u Sheffieldu kad je prije kup utakmice Nottingham Forest – Liverpool u gužvi na tribini s navijačima iz Liverpoola došlo do strašne gužve u kojoj je pod nogama mase ili na ogradi skončalo živote čak 96 ljudi, od toga mnogo žena i djece.

I danas traju rasprave koliko je policija s nesretnim i pogrešnim odlukama doprinijela tragediji. Kako bilo, ova tragedija, nakon tragedija na Heyselu i Bradfordu bila je kotač zamašnjak za promjene u nogometnom svijetu, ponajprije glede sigurnosti na stadionima. Znano jest, na velikoj većini stadiona potpuno su ukinuta stajaća mjesta zbog sigurnosti, a plod je to događaja iz osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su na mnogim stajaćim tribinama izbijali i neredi i gužve s katastrofalnim posljedicama, stotinama mrtvih na tribinama…

Kap koja je prelila čašu, najprije u Engleskoj, a onda i u ostalm dijelovima nogometnog svijeta bio je događaj u Sheffieldu, na stadionu Hillsborough, prije engleske kup utakmice Liverpoola i Nottingham Foresta. Bila je to neopisiva nogometna kataklizma koja nas je sve natjerala na razmišljanje. Razmišljanje o stajaćim tribinama kao potencijalnoj opasnosti za gledatelje. Taj događaj bio je pokretač svih procesa koji su naposljetku doveli do ukidanja stajaćih mjesta na tribinama.


Tragedija na Hillsboroughu, na kup utakmici Nottingham Forresta i Liverpoola odnijela je 96 života navijača Liverpoola. Zbog velike gužve na navijačkoj tribine kojoj je kumovala i neoprezna policija stotine ljudi zgnječeno je na ogradi koja dijeli tribine od terena.

Već i prije bilo je sličnih događaja, no ne s tolikim brojem žrtava. Kako je nesigurnost na stadionima uzela je još jednom svoj danak i zbog ovoga slučaja engleske vlasti počele su razmišljati o ukidanju stajaćih mjesta na praktički svim nogometnim stadionima. Zapravo se može reći da je stajanje na stadionu doživjelo svoju smrtnu presudu sa smrću 96 Liverpoolovih navijača u Sheffieldu.

Stajaća mjesta su potom ukinuta, a nakon engleskih stadiona porema napucima krovne europske i svjetske nogometne organizacije i širom svijeta su se počela uklanjati stajaća mjesta, na tribine su se postavljale stolice i danas imamo situaciju da je na svijetu stadiona sa stajaćim mjestima praktički nekoliko, možemo ih izbrojati na prste jedne ruke.

Ukidanja stajaćih mjesta umnogome su promijenile i izglede stadiona, kao i njihove kapacitete, ali i uistinu pobljšali sigurnost u trenucima kada su stadioni posve ispunjeni. Primjerice, brazilska Maracana znala je primiti do 200 tisuća gledatelja, danas joj je kapacitet 85 tisuća sjedećih mjesta. Nacionalni škotski stadion Hampden park u Glasgowu znao je za dvoboje Škota i Engleza primiti 150 tisuća ljudi, danas taj stadion ima samo 50 tisuća stajaćih mjesta. Beogradska Maracana primala je 100 tisuća navijača, danas 45 tisuća.

Maksimir je znao biti ispunjen sa 60 tisuća navijača, danas mu je kapacitet bitno manji, nešto veći iznad 30 tisuća.Navlas isto je s prekrasnim poljudskim stadionom, imao je prije više od 50 tisuća mjesta sa stajaćom sjevernom i južnim tribinama. Danas mu je kapacitet 33 tisuće ljudi, sjever prima 8.500 ljudi, nekad je na tu navijačku tribinu znalo stati i 18 tisuća ljudi.

Komentari