Otkad Hrvati igraju tenis?

Tenis je jedan od sportova koji se u Hrvatskoj dosta često prati, a hrvatski tenisači postigli su zavidne rezultate na mnogim prestižnim natjecanjima. Osim rezultatima možemo se pohvaliti i dugom tradicijom igranja bijelog sporta u Hrvatskoj.

Tenis kakvog znamo danas definirao je engleski bojnik Walter Clopton Wingfield. On je 1874. službeno registrirao pravila modernog tenisa u uredu za zaštitu patenata. Najpoznatiji teniski turnir – onaj u Wimbledonu – održan je 1877. godine. Nakon toga kraljevski šport postaje popularan i u drugim državama. Igrali su ga časnici i bogataši.

Hrvatska krajem 19. stoljeća nimalo ne zaostaje za Europom kad je riječ o tenisu. Postoje zapisi da se igrao u mnogim gradovima već 80-ih godina pretprošloga stoljeća – u Varaždinu, Zagrebu, Samoboru, Stubičkim Toplicama… Prvi teniski klub u ovom dijelu Europe osnovan je 22. srpnja 1900., i to u Gospiću, a u gospićkoj park šumi Jasikovac izgrađeno je prvo tenisko igralište. Nažalost, od tog terena danas nema ni ostataka, ali tradicija je ostala. Kasnije je izgrađeno još nekoliko terena, a tenis su u glavnom ličkom gradu igrali časnici i pripadnici hrvatske kulturne elite.

Piše: Marsela Alić


Komentari