Zmajska postelja sastavljena nakon 17 godina

Općepoznato je da je kineski car sjedio na Zmajskom prijestolju, ali jeste li znali da postoji i Zmajska postelja? Raskošan okvir za postelju od lakiranog drva otkriven je još 2000. u grobnom kompleksu u Chengduu, glavnom gradu jugoistočne kineske pokrajine Sichuan, a nazvan je prema motivima zmajeva koji ga ukrašavaju. Međutim, postelja je bila rastavljena u više dijelova i sahranjena u različitim grobnicama. Sveukupno su arheolozi pronašli 45 komada postelje od kojih je najveći duži od 3 metra, a najmanji kraći od 30 centimetara.

Kako bi ih se očuvalo od propadanja, komadi su 10 godina pohranjeni u vodi, a zatim su podvrgnuti kontroliranom procesu sušenja koji je trajao četiri pune godine. Tek tada se moglo pristupiti pokušaju rekonstrukcije postelje. Nasreću, neki od komada imali su oznake gdje ih treba spojiti s drugima što je znatno olakšalo rekonstrukciju.

Sve u svemu zbog krhkosti okvira postelje ukupno je trebalo 17 godina da ga se vrati u prvotno stanje. Obnovljena postelja ima dimenzije 2,55 x 1,3 x 1,8 metara, što ju čini najvećom rekonstruiranom starinskom posteljom u Kini. Potječe iz vremena kraljevstva Shu, neovisne države nastale na području današnje pokrajine Sichuan prije oko 2500 godina.

Piše: Boris Blažina


Komentari