Zanimljivosti iz prapovijesti: Zagonetne lubanje i strašni predatori

Pod pojmom prapovijest podrazumijevamo razdoblje koje prethodi pojavi pisanih izvora. Osnovna periodizacija na starije, srednje i mlađe kameno doba, bakreno doba, brončano doba te starije i mlađe željezno doba temelji se na činjenici da je čovjek, u različita doba, izrađivao oružja i oruđa od različita materijala. Za vas smo odabrali nekoliko zanimljivosti iz drevne prošlosti!

1. Da ste živjeli prije šezdesetak milijuna godina na području Južne Amerike, drhtali bite pred tamošnjim dominantnim predatorima, članovima mesoždesrke ptičje obitelji Phorusrhacidae. Poznatije kao “teror ptice”, nisu mogle letjeti, ali su se kretale iznimno brzo. Paleontolozi koji su analizirali metar dugačku lubanju i oštar kljun stvorenja iz prapovijesne noćne more tvrde da je s lakoćom je moglo proždrijeti plijen veličine današnjeg konja!

2. Iako se bumerang najčešće povezuje uz australske starosjedioce Aboridžine, koji su ga sačuvali do suvremenog doba, istina je da su mu oni dali tek ime. Povijesni dokazi svjedoče o njegovoj prisutnosti na području Europe još za vrijeme kamenog doba – primjerice, arheolozi su u Poljskoj otkrili bumerang koji je star oko 30.000 godina, dok najstariji australski bumeranzi imaju “samo” 10.000 godina.

3. Megalodon, drevni morski pas, bio je najveći i najmoćniji grabežljivac koji je ikad plivao u oceanu. Dugačak nevjerojatnih dvadeset pet metara, težak do pedeset pet tona, s dvadeset centimetara dugačkim trokutastim zubima oštrim poput britve, bio je na vrhuncu hranidbenog lanca prapovijesnih mora. Premda nije imao prirodnih neprijatelja, izumro je prije više od dva i pol milijuna godina.


4. Sredinom 19. stoljeća, u Perúu je pronađena lubanja pračovjeka sa zagonetnom pravokutnom rupom na frontalnom režnju. Liječnici koji su je pregledali zaključili su da je pukotina napravljena namjerno, i to dok je osoba još bila živa. Primjeri ove drevne prakse, trepanacije, od tada su pronalaženi na svim stranama svijeta. Stručnjaci pretpostavljaju da se radilo o medicinskom postupku, “praoperaciji” koja se primjenjivala kod ozljeda glave.

5. Héyuán, grad u kineskoj provinciji Guangdong, proglašen je “rodnim gradom dinosaura”. Ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda, budući da je u njemu pronađeno više od 10.000 jaja dinosaura, više nego bilo gdje drugdje. Za jedno od novijih otkrića, desetak fosiliziranih jaja dinosaura starih 65 milijuna godina, zaslužan je – šestogodišnji dječak!

6. Preci naših predaka su, čini se, bili noćne životinje slične – štakorima! Naime, paleontolozi su na obali engleskoga grada Dorseta pronašli fosilizirane zube stare 145 milijuna godina. Pripadali su najstarijoj poznatoj vrsti sisavca, nevelikim krznatim stvorenjima iz kojih su evoluirali prvi primati, a iz njih i naša vrsta, Homo sapiens.

Piše: Lucija Kapural

Komentari