Veliki nacionalni muzej Norveške u Oslu otvara svoja vrata 2022.

Nasjonalmuseet (Izvor: Facebook)

Ove godine otvara se Nacionalni muzej Norveške u Oslu, koji će postati najveći muzej nordijskog svijeta. Muzej će sadržavati zbirku od 100.000 predmeta, a kao posebno mjesto u muzeju izdvaja se tzv. Svjetlosna dvorana s nekoliko tisuća kvadrata na kojima će se organizirati privremene izložbe. Naglasak postava će biti na staroj i novoj umjetnosti, kao i korelaciji umjetnosti i obrta, te arhitekturi i dizajnu, s tim da će se umjetnost ovdje, navode tako, razmatrati na inovativan način.

O sadržaju novog muzeja

Ogroman novi muzej ima dvije etaže i 90-ak galerija, kafića, trgovine kao i najveću umjetničku knjižnicu u nordijskoj regiji. Kao posebnu zanimljivost za posjetitelje navodi se i krovna terasa koja pruža pogled na gradski trg, šetnicu i fjord te zaokružuje vanjski ambijent s umjetničkim interijerom zbirki. Muzej koji su projektirali njemački arhitekti Josef Paul Kleihues i Klaus Schuwerk biti će otvoren 11. lipnja 2022. U izgradnju ovog objekta utrošeno je ogromnih 723 milijuna dolara. Napomenut ćemo da zgrada nije svima “sjela” i da je već neki nazivaju ironično nacionalnim zatvorom, no mi ne dijelimo njihovo mišljenje.

Ovaj muzej će ujediniti nekoliko bivših muzeja i galerija: Kunstindustrimuseeta, Muzeja suvremene umjetnosti i Nacionalne galerije. Posebnost muzeja je svakako zbirka djela Edvarda Muncha koja uključuje i njegov nadaleko poznati “Vrisak”. Muzej će biti ne samo najveći u nordijskom svijetu već i veći od njegovih pandana, poput nacionalnog Rijksmuseuma u Amsterdamu.

Munkov: Vrisak (Izvor: Wikipedia)

Nakon višegodišnjih odgađanja ubrzano otvaranje


Kako je otvaranje bilo predviđeno još za 2020., pa je neprestano odgađanje zbog pandemije, muzej je već sada otvorio vrata svojim posjetiteljima. Cilj je omogućiti zainteresiranim da zavire u unutrašnjost u trenutku dok se umjetnine raspoređuju po zbirkama. Do sada su putnici namjernici u Norvešku dolazili prvenstveno zbog prekrasne prirode, no ovaj će muzej, smatra se, ucrtati Norvešku na europsku kartu top umjetničkih destinacija, a koja će privući velik broj zaljubljenika u kulturne sadržaje. Ostaje nam da pričekamo ljeto i sami vidimo što su nam Norvežani pripremili kao umjetničku poslasticu na dalekom sjeveru.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

 

 

Komentari