Nađeni veličanstveni ostaci bogate palače u Jeruzalemu

Izvor: Shai Halevi / Israel Antiquities Authority

Na šetalištu nazvanom Armon Hanatziv, udaljenom 3 km od starog dijela Jeruzalema,  pronađeni  su 2020. ostatci veličanstvene palače koji se datiraju u razdoblje Prvog hrama, odnosno Kraljevstva Judeje, negdje između 8. i 7. st. pr. Kr.  prema BBC-u.

Što je sve pronađeno?

Tom prigodom su pronađeni ostaci kamenih struktura, s brojnim ukrasnim elementima poput kapitela i drugi manji dekorativni ulomci koji su bogato ukrašavali prozore, a nađeni su i drugi nalazi. Zanimljivo je to što su neki od nađenih predmeta uredno zakopani u zemlju, poput kapitela od kojih su dva od njih tri  zakopana jedan iznad drugog. Voditelj arheološkog iskopavanja prof. Yaakov Billig navodi da je ovdje bio smješten kraljevski posjed te da se nađeni ostaci datiraju u period između asirskog opsjedanja Jeruzalema i babilonskog osvajanja grada. Spomenuti voditelj istraživanja navodi da nije jasno tko je, i iz kojega razloga na ovaj način skrio kapitele. Vjeruje se da su nađeni kapiteli bili sastavni dio nekog trijema.

Za elitu sve najbolje

Palača je uništena tijekom babilonskog osvajanja Jeruzalema 586. pr. Kr. Elita je imala iz palače odličan pogled na Davidov grad. Ornamentika pronađenih kapitela se vizualno povezuje s razdobljem Prvog hrama i poznata je u povijesti arhitekture kao protoeolski stil ili rani jonski stil. Ono što odlikuje ove kapitele i uopće poznatu arhitekturu tog razdoblja je kvaliteta rezbarenja i impresivan dizajn, koji predstavlja uvod u ono što će ostati u povijesti arhitekture poznato kao jonski stil. Ti su se kapiteli koristili obično u ukrašavaju impresivnih palača drevnih kraljevstava poput ovog izraelskog. O važnosti ovog simbola svjedoči činjenica da je pronađeni motiv prisutan i u suvremenom Izraelu, te se može vidjeti na kovanici od pet šekela.


Ovo otkriće zajedno s prethodnima, pokazuje da se nakon asirske opasnosti ovdje “budi”  i “buja” novi život koji izlazi iz uskih gradskih okvira.

Piše : Sonja Kirchhoffer

Komentari