U grobnici otkriven životopis kineskog inkvizitora

Arheolozi su u pokrajini Zhejiang (jugoistočna Kina) otkrili dvostruku grobnicu velikaša iz vremena dinastije Južni Song (1127. – 1279.) i njegove supruge. Izgrađena je početkom 13. stoljeća i sadrži ostatke gospodina Hu Honga i gospođe Hu rođ. Wu. Grobnica Hu Honga je temeljito opljačkana tako da je od predmeta očite vrijednosti nažalost preostala samo porculanska posuda s motivom slona. Pljačkaše nasreću nije privlačila kamena stela sa životopisom gospodina Hua, a upravo je ona najzanimljivija arheolozima. 

S druge strane, pljačkaši nisu uvidjeli da je riječ o dvostrukoj grobnici pa su previdjeli grobnicu gospođe Hu. U njoj su arheolozi pronašli zlatne i srebrne igle za kosu, zlatne naušnice, zlatne češljeve i prekrasan kristalni disk. I ona je sadržala stelu sa životopisom gospođe, ali je previše oštećena da bi ga se moglo pročitati.

Hu Hong bio je izvrstan učenik te se postupno uspeo kroz rangove carske birokracije. Imao je titulu veliki meštar za temeljito savjetovanje, a njegove dužnosti uključivale su provođenje cenzure i borbu protiv opasnih osoba i krivovjernika pa ga možemo smatrati svojevrsnim inkvizitorom. Na kraju je zauzeo kritičan stav prema državnoj administraciji pa je dao ostavku upravo kada mu je zaprijetio neminovan otkaz. Posljednje tri godine proveo je u mirovini.

Piše: Boris Blažina


Komentari