U Grčkoj otkopana monumentalna mikenska grobnica

ΦΩΤΟ 1

Arheolozi su kod Orhomena u središnjoj Grčkoj otkopali jednu od najvećih mikenskih grobnica. Vjeruje se da potječe iz 14. stoljeća pr. Kr., a po površini je 9. od čak 4000 poznatih grobnica. Grobnici se nekada pristupalo putem dugim 20 metara izrađenim od rezanog kamena. Središnja grobna prostorija ima površinu od 42 kvadratna metra, a nekad je bila visoka oko 3,5 metara.

Grobnica se, naime, u jednom trenutku urušila i oštetila ljudske ostatke i neke artefakte u njoj, ali je time ujedno zaštićena od pljačkaša. Stoga predstavlja iznimnu vrijednost za stručnjake koji se bave mikenskim razdobljem grčke povijesti (1600. – 1100. pr. Kr.).

U grobnici je pokopan muškarac star između 40 i 50 godina s raznim uporabnim i ukrasnim predmetima poput nakita, luka i strijela, pribora za konje, pečatnjaka i keramičkih posuda. Grobnica je neobična jer sadrži ostatke samo jednog čovjeka i jer je u njoj uz tijelo muškarca položena tako velika količina nakita, što dovodi u pitanje dosadašnju pretpostavku da je nakit uglavnom bio povezan s ukopima žena.

 

Piše: Boris Blažina


Komentari