Renesansni festival u Koprivnici

Najveći hrvatski srednjovjekovni festival održao se u gradu Koprivnici u razdoblju od 24. do 27. kolovoza 2017. godine. Na ostacima gradskih bedema podignuto je tipično srednjovjekovno naselje okruženo palisadom (drveni obrambeni zid) unutar kojeg je bilo smješteno mnogo šatora i logorišta. Za ulazak na manifestaciju plaćala se pristojba karakteristična za srednji vijek, mostarina. Više od tisuću kostimiranih sudionika iz Hrvatske, ali i iz drugih europskih zemalja (Slovenije, Italije, Mađarske, Češke, Njemačke, Austrije i Poljske) predstavljali su vitezove, mušketire, haramije, streličare, zanatlije i kmetove koji su brojnim posjetiteljima predočili život u Slobodnom kraljevskom gradu Koprivnici s kraja 15. i tijekom 16. stoljeća.

Ovogodišnja tema Renesansnog festivala bila je „Kopriva i eliksiri“. Tako su posjetitelji mogli kušati čaj i sok od koprive te čak isprobati parfem od istoimene ljekovite biljke. Mnogobrojni obrtnici prodavali su svoje domaće pripravke (balzame, kreme, čajeve, ulja itd…). Novitet ovogodišnjeg sajma bile su ručno izrađene keramičke krigle za piće i drvene posude za jelo da bi se u potpunosti dočaralo srednjovjekovno kulinarstvo.

Vrhunac događaja bila je noćna opsada grada, osvijetljenog bakljama, tijekom koje su razne viteške udruge pokazale svoje vještine u srednjovjekovnom načinu ratovanja.

Piše: Iva Katarina Pugelnik


renesansni-festival-5    renesansni-festival-2

Autorica fotografija: Iva Katarina Pugelnik

Komentari