Putem interneta slučajno kupio bračni krevet Henrika VII.

U sobi za bračne parove na medenom mjesecu u engleskom gradu Chesteru petnaest godina stajao je prekrasan krevet od kvalitetne hrastovine. Vlasnik hotela odlučio se riješiti starinskog kreveta te ga je dao odnijeti na parkiralište. Netko ga je uzeo i stavio ponudu za prodaju na internetski portal. 

Restaurator i trgovac kupio je ovaj navodno viktorijanski krevet 2010. putem internetske kupnje. Prepoznao je predivne rezbarije i vrhunsku izradu te procijenio da nije riječ o običnom krevetu. A kad je vidio kraljevske ukrase, znao da je da krevet krije mnogo više. Tako je krevet “spasio” trgovac antikvitetima. 

Coulson je tvrdio da je riječ o krevetu u kojem su svježe vjenčani kralj Henrik VII. i Elizabeta od Jorka proslavili kraj strašnog Rata ruža te utemeljili novu dinastiju Tudor. Iako mu nitko nije povjerovao, Coulson je devet godina pokušavao dokazati da je zaista kupio bračni krevet kralja Henrika VII. Otkrio je da je drvo mnogo starije nego je prodavač mislio. Analize su pokazale da je čitav krevet izrađen iz jednog drveta. Ostatci boje otkrili su pigment ultramarin. Ta je živa plava boja bila iznimno skupa i mogli su si je priuštiti samo članovi kraljevske obitelji.

Krevet je s okvirom visok tri metra, restauriran je i danas pripada Kolekciji Langley. Dugačak je 1,83 centimetra i širok 1,52 metra. O ovom je krevetu nedavno organiziran i simpozij na kojem se pokušalo rekonstruirati povijest Henrikove postelje i kako je završila u hotelu. 


Na okviru kreveta izrezbarene su vitice vinove loze i grbovi, dok se na uzglavlju nalazi triptih s prikazom Adama i Eve. Povjesničar Jonathan Foyle utvrdio je kako lica Adama i Eve sliče slikama Henrika VII. i Elizabete od Yorka. Oni su na triptihu okruženi simbolima plodnosti poput žira, grožđa i jagoda. 

Njihov bračni krevet vjerojatno je stajao u njihovoj spavaćoj sobi u kraljevskoj palači. Henrik VII. i Elizabeta od Jorka vjenčali su se 18. siječnja 1486., a njihov je brak i Elizabete od Yorka bila je prekretnica u britanskoj povijesti jer su se ujedinile dvije suprotstavljene obitelji York i Lancaster nakon 30 godina rata. Vjerojatno su svi čuli za Rat ruža. Tako je utemeljena dinastija Tudor.

Većina je predmeta iz ostavštine dinastije Tudor tog razdoblja izgubljena. Brojni su predmeti izgorjeli u požarima antirojalista pod vodstvom Olivera Cromwella u 17. stoljeću. Krevet Henrika VII. preživio je lomaču tako što je poslan 1495. u Lancashire.

Piše: Marsela Alić

Izvor: www.livescience.com

Komentari