Pronađeno tijelo najbogatijeg pirata?

U olupini kod poluotoka Cape Cod u istočnom Massachusettsu otkrivene su kosti koje bi mogle pripadati poznatom piratu Samuelu Bellamyju. Poznat i kao Crni Sam (Black Sam) prema dugoj crnoj kosi, ovaj je piratski kapetan u tek nešto više od godinu dana uspio opljačkati najmanje 53 broda te je stekao prema nekim procjenama najveće bogatstvo od svih pirata zapadnog svijeta.

Bellamy se prema zarobljenima odnosio milostivo zbog čega je zadobio još jedan nadimak, Princ Pirata. Kapetanu jednog broda koji je opljačkao rekao je: „(…) Vi ste puzavo štene kao i svi koji se svojevoljno podaju zakonima koji su bogati ljudi skrojili kako bi sami sebe zaštitili; jer ti kukavni štenci nemaju inače hrabrosti obraniti ono što steknu na podli način (…) Ocrnjuju nas, ti nitkovi, a razlika leži samo u ovome: oni kradu siromašne pod okriljem zakona, a mi pljačkamo bogate štićeni samo vlastitom hrabrošću.“

Bio je omiljen među posadom te vješt taktičar. Rabio je dva broda pri čemu je jedan bio velik i teško naoružan, a drugi manji i lagani što mu je davalo dodatnu brzinu. Koordiniranim napadom tih dvaju brodova mogao je brzo savladati plijen bez da ga ošteti.

Bellamyjevu uspješnu karijeru osujetila je oluja krajem travnja 1717. godine. U njoj su potopljena oba broda te su poginuli svi osim devet članova posade. Većinu tijela more je izbacilo na plažu, ali Bellamyjevo nije bilo među njima. Bellamyjev glavni brod Wydah Gally pronađen je 1984. te su provedena mnoga istraživanja. Otkopano je brodsko zvono, škrinja puna srebrnjaka i mnogi drugi predmeti, ali istraživanja su još u tijeku. Kosti koje bi mogle pripadati slavnom piratu pronađene su pokraj raskošno ukrašene kubure, a DNK analiza pokazat će kome doista pripadaju.

Piše: Boris Blažina

Komentari