Select your Top Menu from wp menus

Pronađene igračke sina problematičnog kineskog cara

Pronađene igračke sina problematičnog kineskog cara

Liu He bio je unuk cara Wua, jednog od najvećih vladara dinastije Han (206. pr. Kr. – 220.). Doba cara Wua obično se smatra jednim od najsjajnijih u kineskoj povijesti. Međutim, Liu He je zbog nesposobnosti i nemoralnosti svrgnut nakon vladavine od svega 27 dana. Kako iz političkih razloga nisu željeli ubiti člana carske dinastije, predano mu je upravljanje okrugom Haihun u pokrajini Jiangxi. Tamo je dao izgraditi veliki grobni kompleks.

Arheolozi su u tom kompleksu nedavno otkopali grobnicu Liua Chonggua, njegovog najstarije sina, a prepoznali su ga po metalnom pečatu koji nosi njegovo ime. Umro je još kao dijete te je pokopan s igračkom u obliku tigra koji je mogao vući za sobom, kompletima brončanih i kuhinjskih igračaka, skupinom malih poluga od zlata, ukrasima od žada itd.

Kako grobni kompleks Liu Hea pokriva površinu od 40.000 kvadratnih metara i sadrži osam grobnica, arheolozi vjeruju da predstoji još zanimljivih otkrića. Dosad su, uz grobnicu Liua Chonggua, otkriveni vrijedni nalazi poput Konfucijevih tekstova, likovnog prikaza Konfucija, bojnih kola, ukrasnih svjetiljki…

 

Piše: Boris Blažina

Facebook Comments

Vezani članci