Pronađene igračke sina problematičnog kineskog cara

Liu He bio je unuk cara Wua, jednog od najvećih vladara dinastije Han (206. pr. Kr. – 220.). Doba cara Wua obično se smatra jednim od najsjajnijih u kineskoj povijesti. Međutim, Liu He je zbog nesposobnosti i nemoralnosti svrgnut nakon vladavine od svega 27 dana. Kako iz političkih razloga nisu željeli ubiti člana carske dinastije, predano mu je upravljanje okrugom Haihun u pokrajini Jiangxi. Tamo je dao izgraditi veliki grobni kompleks.

Arheolozi su u tom kompleksu nedavno otkopali grobnicu Liua Chonggua, njegovog najstarije sina, a prepoznali su ga po metalnom pečatu koji nosi njegovo ime. Umro je još kao dijete te je pokopan s igračkom u obliku tigra koji je mogao vući za sobom, kompletima brončanih i kuhinjskih igračaka, skupinom malih poluga od zlata, ukrasima od žada itd.

Kako grobni kompleks Liu Hea pokriva površinu od 40.000 kvadratnih metara i sadrži osam grobnica, arheolozi vjeruju da predstoji još zanimljivih otkrića. Dosad su, uz grobnicu Liua Chonggua, otkriveni vrijedni nalazi poput Konfucijevih tekstova, likovnog prikaza Konfucija, bojnih kola, ukrasnih svjetiljki…

 

Piše: Boris Blažina

Komentari