Potječe li najstariji pisani dokument iz Bugarske?

Bugarski arheolozi otkrili su komadić keramike za koji neki tvrde da sadrži najstarije poznate tragove pisma. Pronađen je kod Stare Zagore u jugoistočnoj Bugarskoj, a procjenjuje se da je star oko 8000 godina. Nalazio se kod obale rijeke uz 36 drugih predmeta iz mlađeg kamenog doba.

Neki stručnjaci, međutim, osporavaju ovu tvrdnju i smatraju da nije riječ o slovima, nego samo o dekorativnim elementima. Naime, ako takve linije smatramo slovima, onda postoje i mnogi drugi predmeti čiji bi ukrasi mogli zapravo biti pismo. Još 2016. pronađen je u sjevernoj Bugarskoj još jedan komadić keramike za koji se također tvrdilo da je najstariji primjer pisma iako je ovaj star samo 7000 godina.

Postoje i mnogo stariji predmeti čiji bi ukrasi teoretski mogli biti drevni oblik pisma. Primjerice, u Indoneziji je otkrivena školjka s cik-cak linijama stara pola milijuna godina, a u Ukrajini je pronađena narukvica od mamutove kosti sa sličnim ukrasima stara oko 18.000 godina.

Bugarski znanstvenici tvrde da ukrasi na komadiću keramike simboliziraju poljoprivredne cikluse, ali problem s time jest da ne prikazuju grupacije od 12 ili 13 koji obično obilježavaju solarne odnosno lunarne mjesece. Istina, komadić jest pronađen uz 36 drugih predmeta (36 je djeljivo s 12), ali onda opet moguće je da se radi samo o jednom dijelu drevne ribarske opreme.


Piše: Boris Blažina

Komentari