Select your Top Menu from wp menus

Potječe li najstariji pisani dokument iz Bugarske?

Potječe li najstariji pisani dokument iz Bugarske?

Bugarski arheolozi otkrili su komadić keramike za koji neki tvrde da sadrži najstarije poznate tragove pisma. Pronađen je kod Stare Zagore u jugoistočnoj Bugarskoj, a procjenjuje se da je star oko 8000 godina. Nalazio se kod obale rijeke uz 36 drugih predmeta iz mlađeg kamenog doba.

Neki stručnjaci, međutim, osporavaju ovu tvrdnju i smatraju da nije riječ o slovima, nego samo o dekorativnim elementima. Naime, ako takve linije smatramo slovima, onda postoje i mnogi drugi predmeti čiji bi ukrasi mogli zapravo biti pismo. Još 2016. pronađen je u sjevernoj Bugarskoj još jedan komadić keramike za koji se također tvrdilo da je najstariji primjer pisma iako je ovaj star samo 7000 godina.

Postoje i mnogo stariji predmeti čiji bi ukrasi teoretski mogli biti drevni oblik pisma. Primjerice, u Indoneziji je otkrivena školjka s cik-cak linijama stara pola milijuna godina, a u Ukrajini je pronađena narukvica od mamutove kosti sa sličnim ukrasima stara oko 18.000 godina.

Bugarski znanstvenici tvrde da ukrasi na komadiću keramike simboliziraju poljoprivredne cikluse, ali problem s time jest da ne prikazuju grupacije od 12 ili 13 koji obično obilježavaju solarne odnosno lunarne mjesece. Istina, komadić jest pronađen uz 36 drugih predmeta (36 je djeljivo s 12), ali onda opet moguće je da se radi samo o jednom dijelu drevne ribarske opreme.

Piše: Boris Blažina

Facebook Comments

Vezani članci