Pokušaj krađe jednog od najvažnijih dokumenata britanske povijesti

U Katedralu St. Mary u britanskom mjestu Salisbury ušetao je 25. listopada 45-godišnjak s namjerom krađe jednog od najvažnijih dokumenata za britansku povijest. 

U katedrali u Salisburyju nalazi se Magna Carta Libertatum, dokument iz 13. stoljeća o slobodama i pravima podanika. Velikaši su 1215. pritisnuli engleskog kralja Ivana Bez Zemlje na potpisivanje jednog od najznačajnijih dokumenata u ljudskoj povijesti. Ova je povelja, naime, začetak osobnih sloboda pojedinaca u odnosu prema vlasti monarha. Danas predstavlja simbol ograničavanja vladarove samovolje. Magna Charta i danas je u Engleskoj vrijedeći ustavni akt. Sačuvana su četiri originala, a u najboljem stanju je upravo onaj koji se čuva u Salisburyju.

Prošlog je tjedna jedan posjetitelj izvadio čekić i nekoliko puta udario o staklene stijenke unutar kojih se nalazi Magna Carta Libertatum. Probio je prvi od dvaju zaštitnih slojeva. Ako mu namjera zaista bila ukrasti ovaj vrijedan dokument, onda je pokušaj krađe bio krajnje nepromišljen. Ne samo da je ondje bilo mnogo posjetitelja nego se odmah upalio alarm. Pokušao je pobjeći kroz dvoranu u sklopu katedrale i kroz njihovo dvorište na ulicu. Međutim, zaposlenici katedrale uhvatili su ga već u dvorištu i zadržali do dolaska policije. 

Piše: Marsela Alić


Komentari