Pokapanje relikvija Indijanca koji je sklopio savez s američkim kolonistima

Krajem 1620. engleski kolonisti s broda Mayflower iskrcali su se na obali današnje američke savezne države Massachussets i osnovali koloniju Plymouth. Ova epizoda ima gotovo mitsko značenje za identitet stanovnika SAD-a jer je postala simbolom dolaska ranih doseljenika u Ameriku i formiranja prvih organa samouprave. Američki Dan zahvalnosti (engl. Thanksgiving day) povezan je upravo s ovim događajem. Međutim, mnogo manje ljudi zna za važnu ulogu koju su Indijanci odigrali u ranoj povijesti Plymoutha.

Šest godina prije dolaska Europljana boginje su desetkovale Indijance naroda Wampanoag koji je živio na tom prostoru. Kako bi očuvao svoj narod od neprijateljskog naroda Narragansetta, poglavica Ousamequin (poznat i kao Massasoit, što znači veliki vođa) sklopio je 1621. pakt o nenapadanju i vojni savez s novopridošlim Europljanima. Europljani su imali snažno naoružanje, a Wampanoazi su dobro poznavali kako pronaći i proizvesti hranu na lokalnom području. Bez te pomoći, stanovnici Plymoutha vjerojatno bi izginuli poput onih u Jamestownu. Ousamequin je u engleskim izvorima opisan kao osoba iznimnog integriteta, darežljivosti i iskrenosti. Savez je opstao do njegove smrti, ali su 1675. Wampanoazi pokušali otjerati Engleze jer su se ovi previše širili na njihov teritorij. Poraženi su i protjerani na Rhode Island.

Ousamequinov grob dugo je vremena ostao zaboravljen, a predmeti ukopani uz njegovo tijelo završili su u privatnim kolekcijama diljem zemlje. Godine 1990. konačno je donesen zakon o zaštiti grobnica indijanskog porijekla i predmeta u njima. Potomci Wampanoaga uspjeli su nakon više od 20 godina okupiti predmete iz groba svog slavnog vođe (lula, vrhovi strijela, nož, perle) te su najavili da će uskoro biti pokopani u skladu s njihovim pogrebnim običajima.

Piše: Boris Blažina

Komentari