Pogledajte dosad neviđene snimke SSSR-a

Central Telegraph Building, Moscow.

Američki bojnik Martin Manhoff proveo je oko dvije godine (1952. – 1954.) u Moskvi, gdje je radio u američkom veleposlanstvu. Vješt fotograf, iskoristio je svoj položaj kako bi snimio brojne fotografije Moskve i drugih mjesta u SSSR-u koje je posjetio, uključujući povijesno važne gradove poput Murmanska, Kijeva i Jalte te mjesta uz Transsibirsku željezničku prugu. Uslijed optužbi za špijunažu morao je napustiti državu, ali je uspio prošvercati brojne snimke, fotografije i negative koje je tamo napravio. Vrativši se u Washington, sakrio je snimke u jednom ormaru.

Pronašao ih je povjesničar Douglas Smith tek prije otprilike 15 godina te započeo dugotrajan proces digitalizacije. Nedavno je organizirao da postanu dostupne široj javnosti. Snimio je brojne stare zgrade, spomenike, obične ljude, prizore iz svakodnevnog života itd. koji pružaju vrijedan uvid u život u SSSR-u u posljednjim godinama Staljinove vladavine i neposredno nakon njegove smrti. Posebno je vrijedna snimka Staljinova sprovoda 1953. godine. CIA je odbila komentirati je li Manhoff službeno djelovao kao špijun.

Snimke možete pogledati na ovoj stranici (na engleskom ili ruskom jeziku): https://www.rferl.org/a/the-manhoff-archive/28359558.html

 

Piše: Boris Blažina

Komentari