Podzemni grad pronađen u Turskoj

Jedinstven podzemni grad u turskoj pokrajini Kayseri (središnji dio Male Azije) nedavno je ugledao svjetlo dana. Ovo je najnoviji pronalazak u sklopu projekta pokrenutog još 2014. s ciljem otkrivanja zaboravljenih podzemnih naselja u toj regiji. Na prostoru oko grada otkrivena je i stara crkva te ostatci još nekih građevina. Vjeruje se da je su kršćani na tom prostoru u razdoblju od 6. do 11. stoljeća izgradili više podzemnih gradova.

Novopronađeni grad, nazvan Podzemni grad Belağası, sastoji se od 80 metara podzemnih prostorija i tunela, a poseban je po dvjema odlikama. Prvo, za razliku od većine sličnih gradova, izgrađen je na horizontalnoj, a ne vertikalnoj, osi. Drugo, jedini je u cijeloj Turskoj koji sadrži više od 50 prostorija.

Ne znamo razlog zašto su se ovdašnji ljudi odlučili živjeti ispod zemlje. Ovaj i slični podzemni gradovi izgrađeni su u vrijeme prijetnji osvajača poput perzijskih Sasanida, Arapa, i seldžučkih Turaka, pa se pretpostavlja da su služili prvenstveno kao sklonište.

Budući da je bilo teško priskrbiti hranu i zrak, danas se procjenjuje da se u takvim gradovima moglo živjeti najviše oko dva mjeseca. Neki vjeruju da su ti gradovi služili i za sklanjanje u lošim vremenskim prilikama ili u ritualne svrhe.

Piše: Boris Blažina


Komentari