Podvodni arheolozi pronašli drevni grčki grad

Istraživanjem podmorja blizu Napulja otkriveni su ostatci grčke kolonije Palaipolis (lat. Palaepolis). Dosad su otkrili četiri tunela, obrambeni jarak, ulicu koja još nosi tragove kotača od kola koja su prolazila njome još tijekom staroga vijeka te mnogo spremnika za riblji umak poznat kao garum.

Najstarije poznato naselje na području Napulja osnovali su i 8. ili 9. stoljeću pr. Kr. grčki trgovci iz Ahaje (sjeverni dio Peloponeza) i Anatolije. Bila je to mala kolonija Partenopa, nazvanu prema sireni koja se prema predaji bacila u more nakon što nije uspjela zavesti Odiseja svojom pjesmom. Kolonija se razvila u važno trgovačko središte, ali je i stradala u učestalim grčko-etrurskim sukobima. Zato je iskopan spomenuti jarak te su podignuti gradski bedemi.

Grci su naposljetku odnijeli pobjedu u tim sukobima te preimenovali grad u Palaipolis oko 474. pr. Kr. Grad je, međutim, u nadolazećim stoljećima pao u sjenu novijeg Neapolisa koji je izgrađen nešto južnije. Do rimskog je vremena prerastao u predgrađe Neapolisa gdje su bogataši imali svoje vile te su se mogli skloniti od buke i stresa trgovačkih četvrti. Grad je teško stradao u cunamiju 365. godine.

Piše: Boris Blažina


Komentari