Otkrivena tajna srednjovjekovnog rukopisa

Knjiga Kellsa, poznata i kao Knjiga Kolumba, općenito se smatra najljepšim rukopisom iz ranog srednjeg vijeka. Riječ je o oslikanom rukopisu četiri Evanđelja na latinskom jeziku. Vjerojatno je izrađen na škotskom otoku Ioniju, a danas se čuva u Dublinu. Ističe se prekrasnim iluminacijama koje prikazuju mitska bića, ljudske glave i keltske simbole u živim bojama na rubovima teksta. Nazvana je prema irskoj opatiji gdje se čuvala stoljećima prije negoli je prebačena u Dublin.

Dosad se vjerovalo da je rukopis izradila skupina redovnika početkom 9. stoljeća, ali novo istraživanje pod vodstvom Bernarda Meehana s Trinity Collegea u Dublinu pokazalo je da to vjerojatno nije točno.

Naime, Meehan tvrdi da je zapravo izrađena u dva dijela, tj. da su Evanđelja po Marku, Luki i Mateju izrađena u samostanu u Kellsu u Irskoj, jer su prvo zapisano Evanđelje po Ivanu, kao i početak Evanđelja po Marku, pisani nešto drugačijim stilom od ostatka teksta. Vjeruje da je redovnik koji ih je pisao poginuo pri napadu vikinga koji su u to vrijeme često pljačkali izolirane samostane ili je pak umro od neke epidemije. Zatim su ga dovršili drugi redovnici koji su se zbog vikinške opasnosti preselili u Irsku.

Piše: Boris Blažina


Komentari