Novo otkriće u Pompejima – bogato oslikani termopolij

Iznenada zatrpani gomilom vulkanskog materijala uslijed erupcije Vezuva 24. kolovoza 79. godine, Pompeji do danas ostaju jedno od najočuvanijih rimskih nalazišta, na kojemu arheološka iskopavanja, započeta 1748. godine, traju sve do danas.

Tijekom vršenja konsolidacijskih radova na području Regio V 2019. godine u blizini križanja ulica Vicolo del Balconi i Via della Casa delle Nozze d’Argento, odnosno neposredno preko puta Gladijatorske gostionice, otkriveni su ostatci termopolija, ulične prodavaonice gotove hrane. Iako je na prostoru čitavog grada tijekom prethodnih istraživanja otkriveno već osamdesetak takvih objekata, zbog izuzetno izvedenih freski, čiji su tragovi postali vidljivi tijekom sanacije terena, donijeta je odluka o iskopavanju cjelokupne zgrade.

Prema sadašnjim, 26. prosinca 2020. godine objavljenim rezultatima, spomenute freske redom prikazuju dvije patke obješene o noge, spremne za pripremu za jelo, pijetla, psa na lancu s tragovima grafita-rugalice vlasniku ili nekom od radnika termopolija, Nereidu prikazanu na leđima hipokampa te sam prikaz termopolija sa svim posuđem.

No, osim ovih izvanrednih vizualnih nalaza, u očuvanim posudama za serviranje pronađeni su i sačuvani ostatci hrane koja je neposredno prije uništenja grada pripremljena za serviranje mušterijama. Odražavajući specifičan ukus starih Pompejanaca, preliminarna zooarheološka istraživanja pokazuju da se u jednoj od posuda nalazila mješavina puževa, ovčetine i ribe, vjerojatno pripremljena kao svojevrstan gulaš. Slična se mješavina, sastavljena od svinjskoga i ribljeg mesa, a pronalažena i na drugim nalazištima, najvjerojatnije nalazila u drugoj posudi. Dakako, u očuvanim glinenim spremnicima nekada je čuvano i vino, čiji su miris istraživači osjetili iskopavajući ih i gotovo 2000 godina nakon što su zatrpani.


Naposljetku, unutar samog termopolija pronađeni su i posmrtni ostatci najmanje dvije žrtve vulkanske erupcije, kao i životinjske kosti, uključujući skelet miša u jednom od spremnika, koji je nekada vjerojatno sadržavao žitarice.

Prema riječima upravitelja arheološkog nalazišta Massima Osanne, kraj radova u termopoliju planiran je za ožujak 2021. godine pa će novootkriveni prostor, u slučaju da trenutna pandemija ne pomrsi planove, postati „uskršnjim poklonom za buduće posjetitelje“. Pompejanskim istraživačima na novom je nalazu čestitao i talijanski ministar kulture Dario Franceschini, pohvalivši njihov rad. Na kraju valja istaknuti kako je ovo prvi slučaj potpunog iskopavanja i analize ovakvog prostora pomoću moderne tehnologije te se stručnjaci nadaju da će ostvariti potencijal za otkrivanje novih podataka o svakodnevici i prehrani starih Rimljana.

Autor: Saša Vuković

Komentari