Nova otkrića o vinkovačkoj ostavi srebra iz doba Rimljana

Arheolozi su još 2012. u Vinkovcima otkrili nevjerojatno bogatu ostavu srebra iz 4. stoljeća, tj. vremena kad je tamo stajalo antičko naselje Cibale. Riječ je o najvećoj takvoj ostavi pronađenoj u ovom dijelu Europe u posljednjih nekoliko desetljeća (ukupna masa blaga je oko 36 kg). Neki komadi posuđa ukrašeni su prizorima iz svakodnevnog života poput pastira s ovcama ili prikazima događaja iz mitologije poput borbe Belerofonta s Himerom.

Analiza 45 komada rimskog srebrnog posuđa i toaletnog pribora te jedne geme (umetak za prsten) od oniksa u međuvremenu je otkrila još neke jedinstvene činjenice o ovom neprocjenjivom blagu.

Primjerice, tzv. Tantalova zdjela jedna je od rijetkih koja u sebi sadržava srebrnu statuu, a jedinstvena je jer nosi prvi poznati natpis koji svjedoči o gradu Akvileji u Italiji kao mjestu gdje se izrađivalo srebro. Nadalje, prva je na kojoj je ime majstora gravirano umjesto urezano. Zdjeli je nadjenut nadimak Tantalova jer statua u njenoj sredini prikazuje Tantala, lika iz grčke mitologije osuđenog na vječnu glad i žeđ (otud izraz „Tantalove muke“). Tekućina koju bi ulili u zdjelu došla bi do razine nadomak ispruženih ruku statue, ali bi zatim iscurila kroz vješto skrivene otvore i zamrljala odjeću iznenađenog gosta.

Tako sofisticiranu zdjelu mogao si je priuštiti samo vrlo imućna obitelj, a moguće je da je riječ o poklonu cara. Naime, dvojica careva, Valentinijan i Valens, potjecali su upravo iz Cibala. Konzervatorski radovi na ostavi vjerojatno će potrajati još desetak godina.


Piše: Boris Blažina

Komentari