Najveće ljubavne priče koje povijesti pamti

Wikipedia

Ovi poznati parovi i njihove ljubavne priče iz različitih stoljeća i kutaka svijeta nas podsjećaju što znači prava, vječna ljubav i pomažu nam da pojačamo našu vjeru u ljubav.

KLEOPATRA I MARKO ANTONIJE

Na relaciji Rim – Egipat 31. godine prije Krista, vladarica Egipta Kleopatra se zaljubila u rimskoj vojskovođu Marka Antonija. Ovih dvoje ljudi imali su toliko jaku ljubav da se protiv njihove ljubavi vodio rat samo kako bi ih se razdvojilo. Kada je Marko ostavio svoju suprugu Oktaviju zbog čarobne Kleopatre, Octavijin brat Oktavijan poveo je rimsku vojsku u Egipat kako bi ih uništio. Ovi poznati ljubavnici otišli su zajedno i u smrt, počinivši samoubojstvo.

NAPOLEON I JOZEFINA

Legenda kaže da se Nepoleon u Jozefinu zaljubio na prvi pogled, ali mu je trebalo neko vrijeme da osvoji njezino srce. Vjenčali su se 1796. godine, a njihov brak bio je pun drame i nevjera. Kada mu Jozefina nije mogla roditi nasljednika, pristala je na razvod kako bi on mogao oženiti neku mlađu, plodnu djevojku. Ostali su u prijateljskom odnosu, a jedino što je ikada stalo između njih bila je njezina neplodnost. Priča kaže da je ljubičice koje mu je ona poklonila, nosio u medaljonu oko vrata sve do svoje smrti.

Napoleonovo pismo Jozefini:

“Više te ne volim; naprotiv, prezirem te. Ti si grozna, vrlo šlampava, vrlo glupa, vrlo pepeljasta. Uopće mi ne pišeš, ne voliš svoga supruga; ti znadeš kakav užitak mu tvoja pisma pričinjavaju, a ne udostojiš se napisati mu čak ni šest redaka najbezveznijih žvrljotina… Nadam se da ću te uskoro čvrsto zagrliti i obasuti te milijunima vrelih poljubaca. Bonaparte”

PRINC EDWARD I WALLIS SIMPSON

Edward VIII. Bio je na čelu engleske monarhije, ali sve se promijenilo kada se zaljubio i oženio zavodljivom Wallis Simpson. Budući da je Amerikanka, ona nije imala pravo biti dio engleske kraljevske obitelji, a i pripadnicima obitelji je smetalo što se razvela kako bi ušla u romansu s njihovim kraljem. Edward je jako brzo nakon krunidbe abdicirao kako bi bio u braku sa ženom koju voli.

VOLTAIRE I EMILIE DU CHATELET

Voltaire je bio briljantan autor kojeg je obožavalo francusko plemstvo, a Emilie je bila mlada aristokratkinja. Bila je u braku kada se intimno družila s Voltaireom. Oni se nisu brinuli o tome što će narod reći, ostali su zajedno sve do njezine smrti 1749. godine, a jedno vrijeme su živjeli zajedno u kući koja je bila u vlasništvu njezina supruga. Par se nije privlačio samo fizički, već su oboje bili veliki intelektualci.

CAR NIKOLA II. I ALEKSANDRA FEODOROVNA

Nikola, budući car Rusije zaljubio se u lijepu njemačku princezu Aleksandru protiv želje obitelji koja je htjela da oženi Ruskinju. Odlučili su ipak biti zajedno i javno su pokazivali svoju naklonost i romantiku. Kada su boljševici zarobili rusku kraljevsku obitelj, par je zajedno pogubljen.

LORD NELSON I LADY EMMA HAMILTON

Emma je bila poznata ljepotica i muza umjetnika Georgea Romneya te je bila udana za Williama Hamiltona dok je lord Nelson bio oženjen za Fanny Nelson. Na prvom upoznavanju, lord ju je toliko oborio s nogu da je uzviknula: “O bože, je li ovo moguće? Kakav sastanak!” Živjeli su godinama zajedno u kući njezina muža u burnoj aferi koja je šokirala London.

PRINC KHURRAM I MUMTAZ MAHAL BEGUM

Princ Khurram strastveno se zaljubio u lijepu i gracioznu Arjumand Begun kada je imala samo 14 godina. Iako je imao već dvije supruge, ona je bila ljubav njegova života. Svugdje su putovali zajedno, a nakon što je ona umrla na porodu njihovog četrnaestog djeteta, njoj u čast je izgradio Taj Mahal.

JOHN KEATS I FANNY BRAWNE

Iako nisu proveli jako puno vremena zajedno, njihova priča je puna iskrene ljubavi. Nedugo nakon upoznavanja su se zaručili i vjenčali unatoč negodovanju njezine obitelji. Njezina majka nije htjela dati ruku svoje kćeri dok John ne stekne financijsku sigurnost. Nažalost, on je obolio od tuberkuloze i umro, a ona je ošišala kosu na kratko, nosila crninu i prsten s kojim ju je zaručio. Udala se jako puno godina kasnije, a svojoj djeci je pričala ljubavnu priču i pokazivala pisma.

Keatsovo pismo Fanny:

“Najdraža Fanny, bojiš se, ponekada, da te ne volim koliko bi željela? Kada si jučer prošla pored moga prozora, bio sam ispunjen tolikim divljenjem prema tebi, isto kao i kada sam te vidio prvi put. Sve i da me ne voliš ne bih mogao da ti se u potpunosti ne posvetim…”

KRALJICA VIKTORIJA I PRINC ALBERT

Brak Viktorije i Alberta bio je unaprijed dogovoren, no ona se ludo zaljubila u čovjeka kojeg joj je obitelj odabrala. Njemački princ Albert ju je oborio s nogu odmah na prvom sastanku. Dvadesetogodišnja Viktorija se 1840. godine udala za svojeg izabranika, a o njihovoj prvoj bračnoj noći je rekla: “To je bilo ugodno i zbunjujuće iskustvo. Ja nikada, nikada nisam tako provela večer. Njegova pretjerana ljubav i naklonost dali su mi osjećaj nebeske ljubavi i sreće. Uzeo me u naručje i mi smo se samo ljubili, opet i iznova.”

Princ Albert je umro 1861. godine od tifusne groznice, a Viktorija nakon smrti nije pokazivala svoje lice u javnosti pune tri godine. Nakon toga je vladala još 40 godina i toliko je voljela svojeg pokojnog supruga da je nosila crninu sve do svoje smrti.        

Komentari