fbpx
27.10.2021.
Naslovnica Vijesti iz povijesti Najraniji prikaz Isusa Krista u Izraelu

Najraniji prikaz Isusa Krista u Izraelu

U davno napuštenom pustinjskom gradu ponovno je otkriven dosad najstariji prikaz Isusa Krista u Izraelu. Grad Shivta utemeljen je najranije u prvom stoljeću. Tijekom bizantinskog razdoblja bio je postaja za kršćanske hodočasnike. Nakon islamskih osvajanja, grad stagnira te je na kraju napušten.

Ruševine Shivte u pustinji Negev otkrili su u 19. stoljeću arheolozi, a među poznatijim istraživačima početkom 20. stoljeća bio je T. E. Lawrence. On će tijekom Prvog svjetskog rata postati poznat kao Lawrence od Arabije. Nakon rata arheolozi su zabilježili da su u krstionici ruševne crkve vidjeli ostatke slikane scene na stropu. Prošle godine povjesničarka umjetnosti Emma Maayan-Fanar pronašla je te ostatke. Oni prikazuju scenu Kristovog rođenja, naslikanu prije oko 1500 godina. Slijedi konzervacija zidnih slika najmodernijim tehnikama.

Rezultati istraživanja objavljeni su tek nedavno u časopisu Antiquity. Prikaz je zanimljiv zbog detalja Kristovog lica. Rijetko su očuvani detaljni prikazi iz tako ranog razdoblja. Tipično za to razdoblje, Krist je prikazan kao vrlo mlad muškarac, kratke i kovrčave kose. Lice i nos su izduženi, a oči velike. Tek se kasnije Isus počeo prikazivati s dugom kosom, što je ostalo do danas. 

Piše: Marsela Alić


Komentari